Astrid får nya vänner

Barnen på friskolan Tankeborgen i Svartlå har fått kändisar som lekkamrater. Familjen i tv-serien ”Astrid och Adrian flyttar” har nämligen flyttat just hit.

Barnstjärnor. Astrid och Adrian är kända från barnprobrammet "Astrid och Adrian flyttar". Och flytten gick till Svartlå.

Barnstjärnor. Astrid och Adrian är kända från barnprobrammet "Astrid och Adrian flyttar". Och flytten gick till Svartlå.

Foto: Johan Jonsson

Svartlå2017-03-30 06:00

7-åriga Astrid Johansdotter och hennes lillebror Adrian Jansson, 2,5 år, är kända ansikten för många barn, då de syns i tv-serien ”Astrid och Adrian flyttar” som just nu sänds på Barnkanalen och de tidigare säsongerna ”Astrid blir storasyster” och ”Astrid är storasyster”.

I början av augusti 2016 flyttade familjen 100 mil från Sömland till Svartlå, där pappa Johan har sina rötter, och det är den flytten som serien handlar om.

Några veckor senare började Astrid skolan och Adrian förskolan här på Tankeborgen. Mamma Lotta Lennartsdotter berättar att de andra barnen kände igen Astrid och Adrian, men behandlades som vilka barn som helst.

Det är framförallt när familjen åker bort, som under en dag på Leos Lekland, som barnens och framför allt Astrids kändisskap märks som mest, då är det många barn som kommer fram och börjar prata.

– De har sett Astrid på tv under en lång tid och de tycker att de känner henne så när de vågar gå fram blir det ofta att de börjar leka. Astrid tycker att det är roligt att de kommer fram och har fått nya kompisar på det sättet, säger Lotta.

Lotta berättar att Astrid sällan bryr sig om att titta på sig själv på tv, men att lillebror Adrian gärna tittar på sig och sin syster, som ett barn som noga bläddrar igenom ett fotoalbum.

– Det enda avsnittet Astrid brukar vilja se är det här Adrian föds, det kan hon se hur många gånger som helst, säger Lotta.

Flytten var en stor omställnig för hela familjen och Lotta beskriver hösten som en process för Astrid. För Lotta har det varit viktigt att visa hela känsloregistret i serien.

– Man får vara ledsen och man får bli arg. Det finns scener när Astrid blir ledsen när hon ska skiljas från hennes bästa kompis och att när säger att hon vill dö för att hon ska flytta, så det är starka känslor. Men sen finns det också glädje och ett bra slut. När man kommer till en ny skola får man nya kompisar.

Nu har alla kommit in i sina nya liv i Svartlå och känner sig hemma. Astrid trivs i skolan och Adrian i förskolan och på helgerna åker de gärna skidor och bob i Storklinten.

Blir det någon mer serie om Astrid och Adrian?

– Nej, men jag har lämnat in ett nytt förslag. Det handlar inte om Astrid men det är en liknande idé, en småbarnsdokumentär som handlar om ett barn som tar hand om ett djur och relationen till ett husdjur. Idén kommer från Astrids kanin Prins Kenny. Jag vill gärna verka för att det spelas in fler barnprogram filmer för barn i Norrbotten, säger Lotta.

Fakta

Familjen: Mamma Lotta Lennartsdotter, 45, pappa Johan Jonsson, 49, Astrid Johansdotter, 7 år, Adrian Jansson, 2,5 år, bonussyskonen Sabina Zickerman, 17, och Wilhelm Zickeman, 19, i Skellefteå, kaninen Prins Kenny och hunden Chrille.

Bor: I ett 50-talshus mitt i Svartlå.

Aktuella: I tv-seien ”Astrid och Adrian flyttar” som går på Barnkanalen just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om