Larm om svart änka fick polisen att rycka ut

En giftspindel orsakade polispådrag på torsdagen.En polispatrull ryckte ut men innan spindeln hade nåtts av lagens långa arm hade familjen där den hälsat på tagit sin långväga gäst av daga.

SVARTBYN2008-07-18 06:00
Det var en familj i Svartbyn utanför Boden som fick en ovälkommen besökare på torsdageftermiddagen. Det var en spindel, troligen av arten svart änka - en farlig giftspindel.
Enligt vakthavande polisbefäl Erik Kummu, som sitter som spindeln i nätet på polisens länskommunikationscentral i Luleå, kontaktade familjen polisen för att en polispatrull skulle hämta spindeln.
- Tydligen hade familjens grannar haft besök från Afrika. De afrikanska gästerna hade kommit i bil. Troligen är det på det sättet spindeln hade kommit dit, säger Erik Kummu.
Ingen närkamp
En patrull ryckte ut på det ovanliga uppdraget. Men poliserna behövde aldrig gå i närkamp med det åttabenta monstret.
Någon av familjemedlemmarna hade tagit mod till sig och slagit ihjäl spindeln.
Huruvida det kommer att regna i området på grund av detta är ännu oklart.
- Folk ringer till polisen om de mest märkliga saker. Men spindellarm får vi sällan, konstaterar Erik Kummu.
Dödligt farlig
Om spindeln verkligen var en svart änka så var det en dödligt farlig krabat. Svart änka finns i Nordamerika, Mexico och Västindien. Men det finns även närbesläktade arter i Afrika. Det är honan, som blir 8-10 millimeter lång, som bär på ett dödligt gift. Giftet har neurotoxisk verkan och orsakar bland annat muskelkramper.
Men det finns immunserum mot giftet och dödsfall orsakade av spindelns bett är sällsynta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om