Trampade igenom rostigt golv – kunde ha lett till 25 meters fall

LKAB har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket efter att en person trampat igenom ett sönderrostat golv i Svappavaara. Personen klarade sig utan skador, men händelsen hade kunnat leda till ett fall på 25 meter.

En man som är anställd av en entreprenör som LKAB anlitat trampade igenom ett sönderrostat golv i Svappavaara. Nu har gruvföretaget anmält händelsen som ett tillbud till Arbetsmiljöverket. (Arkivbild).

En man som är anställd av en entreprenör som LKAB anlitat trampade igenom ett sönderrostat golv i Svappavaara. Nu har gruvföretaget anmält händelsen som ett tillbud till Arbetsmiljöverket. (Arkivbild).

Foto: Oscar Magnusson

Svappavaara2024-05-30 20:02

Händelsen, som inträffade den 8:e maj, anmäldes som ett tillbud till Arbetsmiljöverket den 28:e maj.

Det var i samband med ett blästringsarbete för att laga rost på pelletsverket i Svappavaara som en person trampade igenom golvet. Det sönderrostade området uppskattas ha varit cirka en kvadratmeter.

Enligt LKAB:s presschef Anders Lindberg skedde händelsen vid ett område som varit avspärrat på grund av att det fanns risk för rost.

– Det har varit avstängt och ingen personal har vistats i det här området och därför har man inte heller kunnat besiktiga det löpande. Det jobb som nu skulle göras var just att åtgärda rosten, säger han.

Personen, en man som är anställd av en entreprenör som LKAB anlitat, fick inga fysiska skador och jobbar kvar. Men om han hade fallit igenom hade fallet kunna bli 25 meter.

– Det här har vi utrett och det finns reglerat vad man ska ha för fallskyddsutrustning när man gör den här typen av arbeten för att man inte ska kunna falla.

Hade personen fallskyddssele?

– Han hade inte fallskyddssele på sig. Hade entreprenören gjort den riskbedömning som LKAB kräver att man ska göra före den här typen av arbete hade de troligen kommit fram till att sele behövdes, säger Lindberg, som tillägger att rutinerna är tydligt beskrivna i arbetsbeskrivningen.

Varför dröjde det innan anmälan skickades in?

– Det är entreprenören som arbetat på platsen som inte rapporterat in enligt rutin. Så fort det kom LKAB till känna att det inte rapporterats gjorde vi en egen anmälan.

undefined
"Det finns reglerat vad man ska ha för fallskyddsutrustning när man gör den här typen av arbeten för att man inte ska kunna falla", säger Anders Lindberg, presschef LKAB.

Vilka rutiner som LKAB vidtagit efter händelsen ber Lindberg att få undersöka och återkomma med. Samtidigt menar han att LKAB generellt gjort en stor statushöjning i sina anläggningar vad gäller underhållsarbete.

–Det här var en del av det, eftersom våra produktionsanläggningar utsetts för slitage och rost som måste underhållas. Det var ett sådant arbete som skulle göras för att säkra den här gångbryggan.

Sommaren 2018 omkom 21-åriga Julia Markström i en fallolycka på kulsinterverket i Svappavaara, när en av gallerdurkarna på en gångbrygga plötsligt lossnade.

Arbetet som utfördes i samband med tillbudet i maj är, enligt Lindberg, en av de åtgärder som vidtagits efter olyckan.

– Det här arbetet som skulle utföras, det är ett exempel på den statushöjningen vi gjorde efter dödsolyckan 2018, säger Anders Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!