Svappavaara Àr byn dÀr invÄnarna har slitits mellan hopp och förtvivlan de senaste Ären.
Se hÀr bara:
- 2008 lanserade LKAB planerna pÄ att öppna jÀrnmalmsbrytning i Gruvberget och byn sÄg att gÄ mot en ny blomstrande gruvepok.
- 2009 var konjunkturen i botten och lÀget nattsvart. Gruvplanerna var lagda pÄ is, pelletsverket lades i malpÄse och kommunen planerade att stÀnga skolan.
- 2010 Àr skolan rÀddad, pelletsverket producerar för fullt och den första gruvstarten med ett 50-tal nya jobb kommer snart att vara ett faktum. Inom nÄgra Är ska Àven gruvor i LeveÀniemi och Mertainen starta, vilket kan ge ytterligare 200 jobb.
Inte bara avveckling
Nu ska det förhoppningsvis vara slut pÄ den kÀnslomÀssiga berg- och dalbanan. Nu ser Svappavaaraborna fram emot nya jobb, inflyttning och en allmÀn upprustning av byn. Det Àr dÀr som kommunen kommer in i bilden.
- Nu nÀr LKAB visar vÀgen vore det trevligt om kommunen inte bara pratade avveckling. Om inte kommunen
Àr med och satsar riskerar man att missa skatteintÀkter, sÀger Stefan Savonen.
Ett tÀnkbart scenario Àr att de nya gruvarbetarna antingen veckopendlar till byn eller bosÀtter sig i baracklÀger. Detta samtidigt som de fortsÀtter att vara skrivna i en annan kommun. Enligt Stefan Savonen skulle en satsning frÄn kommunens sida kunna betala sig i reda pengar.
Han anser att Kiruna kommun mÄste göra det möjligt för den tilltÀnkta arbetskraften att flytta till Svappavaara genom att bygga bostÀder, och dessutom göra det trivsamt genom att rusta upp miljö och infrastruktur.
Flyttbara villor?
KommunalrÄdet Lars Törnman (S) slÄr fast att kommunen mÄste göra insatser i nÄgon form.
- Vi fÄr sÀtta oss ned och fundera pÄ bra lösningar. Beskeden frÄn LKAB Àr mycket glÀdjande, men problemet Àr att de inte kan garantera nÄgot för en lÀngre framtid, sÀger han.
- Jag skulle kunna tÀnka mig att man satsade pÄ boendeformer som Àr anpassade efter förutsÀttningarna, som till exempel flyttbara villor, fortsÀtter han.