Tågurspårningen i mitten av december gjorde utskeppningshamnen i Narvik otillgänglig för Kaunis iron. Gruvbolaget har bara Narvik som alternativ hamn och båtar som skulle skeppa malmen till kunder väntade förgäves.
– Initialt så hade vi kunder som väntade med sina båtar i Narvik. Sedan har vi fått bygga ut vårt lager i Pitkäjärvi och idag ligger där ungefär ett halvt miljon ton slig i lagret. Vi har hållit igång produktionen med full bemanning under den här tiden. Det blir naturligtvis en massa merkostnader för att hantera sligen flera gånger och investera i större lagerytor som krävts. Sedan får vi inte iväg något till kunderna så vi får inte in pengar till företaget, säger Nils-Johan Haraldsson.
Trafikverkets prognos sa tidigare att trafiken efter Malmbanan skulle ta fart igen den sista januari. Av olika skäl, bland annat väderförhållanden som försenat reparationsarbetet efter Malmbanan, så har trafikstarten skjutits upp.
– Vi siktade ju på att vi skulle komma igång enligt prognosen den sista januari, men det blev ytterligare förseningar. Det har varit en utmaning med all slig som vi producerat så det är verkligen på tiden att vi kommer igång. Det har påverkat oss mycket.
Vad har stoppet kostat er?
– Det har kostat oss i runda slängar 100 miljoner kronor, säger Haraldsson.
Har kunderna haft förståelse för situationen?
– De har förståelse för en urspårning. Men bilden av Sverige, att vi betraktas som en pålitilig leverantör, ett land att lita på med en bra infrastruktur och att vi kan leverera utan förseningar normalt sett, har fått sig en törn nu när vi stått stilla så länge som vi gjort, säger Nils-Johan Haraldsson.
Kaunis iron räknar med att ha tömt det lager som man byggt upp i Pitkäjärvi om ett år. Två gånger om dagen trafikerar man Narvik med produkter för avlastning på stora båtar.
– Vi ska ta igen tappet nu och hoppas att vi får tider så att vi kan köra extratåg till Narvik under de kommande tolv månaderna för att ta igen det här.
Sedan en vecka tillbaka ligger en malmbåt redo att lastas i Narvik. Det tar tolv dygn att fylla den första båten med produkter och den går till Holland.
– Vi kör tågen och hoppas att järnvägen ska hålla nu så vi kan leverera och ta igen tappet, säger Nils-Johan Haraldsson.