I väntan på ödesdomen

Om ungefär sex veckor kommer domen från Miljööverdomstolen.Då avgörs om brytningen på Gruvberget måste stoppas och miljöansökan måste göras om.- Miljöbalken har inga genvägar. Att det är en angelägen verksamhet innebär inte att den ska prövas på något annat sätt, säger Åsa Wiklund Fredström vid Naturvårdsverket.

Förhandlingarna i Miljööverdomstolen är genomförda. Nu kan Svappavaaraborna och LKAB bara vänta på domen. Om Miljööverdomstolen går på Naturvårdsverkets linje måste gruvan stängas och miljötillståndet sökas på nytt.FOTO: HANS STERNLUNDFOTO: Hans Sternlund

Förhandlingarna i Miljööverdomstolen är genomförda. Nu kan Svappavaaraborna och LKAB bara vänta på domen. Om Miljööverdomstolen går på Naturvårdsverkets linje måste gruvan stängas och miljötillståndet sökas på nytt.FOTO: HANS STERNLUNDFOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

SVAPPAVAARA2011-01-27 06:00

Förhandlingarna i miljööverdomstolen inleddes med alla parter på plats i Svappavaara på onsdagsförmiddagen.

Bakgrunden är att Naturvårdsverket anser att LKAB:s ansökan om miljötillstånd har så allvarliga brister att den borde göras om.

Det anses finnas tekniska och miljömässiga samband mellan brytningen på Gruvberget och den övriga verksamheten. Därför bör LKAB:s hela verksamhet
i Svappavaara prövas i ett och samma tillstånd.

- Det är samma bullerkällor, samma vattenmagasin, samma deponier och gemensamma transporter till och från verksamheten. Det är svårt att komma till någon annan slutsats än att det är en och samma tillståndspliktiga verksamhet, säger Åsa Wiklund Fredström.

Hon anser att beslutet att ge ett separat miljötillstånd bara för gruvan innebär risker för människor och miljö. Men framför allt att det avviker från rättspraxis.

Kan bli prejudikat?
LKAB hävdar å sin sida att det finns ett tydligt gränssnitt mellan brytning, krossning och sovring å ena sidan, samt anrikning och pelletisering å den andra. Samt att det är Naturvårdsverkets krav kan bli ett prejudikat som hotar brytningen på Gruvberget och liknande etableringar.

Miljööverdomstolen ska pröva vad som faktiskt är praxis.

- Det är det som är själva kärnan i målet. Det finns inget tidigare mål som är exakt likt det här och svaret på frågan kommer i domen, säger ordförande Lars Dirke.

Naturvårdsverkets jurister anför dock ett antal exempel där Miljödomstolen har krävt en samlad prövning. Åsa Wiklund Fredström säger att det är en av de bärande principerna i miljöbalken.

Ett större system
- Om det är en större ändring eller om det är ett gammalt grundtillstånd bör hela verksamheten prövas. Här räcker det inte med en kompletterande ansökan, säger hon.

Per-Erik Lindvall, direktör för teknik- och affärsutveckling vid LKAB, anser att gruvor och förädlingsverk i Svappavaara i sin tur hänger ihop i ett större system
i hela Malmfälten. Det gör det möjligt att starta mindre gruvor som ensamma inte hade kunnat startas.

Tillsammans kommer de tre planerade gruvorna i Svappavaara att producera tolv miljoner ton årligen och delar kommer att förädlas i andra verk.

Hypotetiskt
Tillståndsprocessen för Gruvberg tog 22 månader. Per-Erik Lindvall befarar att det kan komma att ta betydligt längre tid i framtiden.

- Det kan ta sex-åtta år, kanske tio år om man ska ha seriell prövning på alla nya gruvor. Och när slutar man att ompröva hela verksamheten? Vid gruva fyra, fem eller sex, frågade han sig.

Wiklund Fredström anser att det är hypotetiska resonemang.

- En ny gruva i exempelvis Mertainen, tolv kilometer från Svappavaara, har inte tekniska och miljömässiga samband med verksamheten i Svappavaara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om