Gruvberget kan bli underjordsgruva

Nu är det färdigsprängt i Gruvberget i Svappavaara, för den här gången. Det finns mer malm i fyndigheten att hämta. Så pass mycket att det i framtiden kan bli aktuellt med en underjordsgruva.

Efter åtta år är det färdigsprängt i dagbrottet Gruvberget i Svappavaara. I framtiden kanske det blir en underjordsgruva här för att få upp resterande malm som finns i marken.

Efter åtta år är det färdigsprängt i dagbrottet Gruvberget i Svappavaara. I framtiden kanske det blir en underjordsgruva här för att få upp resterande malm som finns i marken.

Foto: Magnus Pehrsson

Svappavaara2018-04-12 05:00

När den första salvan sprängdes och dagbrottet Gruvberget invigdes sommaren 2010 så var det den första järnmalmsgruvan som LKAB öppnade på 50 år. Malmpriserna var höga och framtidstron var stor. Enligt planerna var Gruvberget den första gruvan av tre som skulle öppnas. Leveäniemi och Mertainen skulle bidra till att ökad produktion och 500 nya jobb i Svappavaara.

Men på grund av att järnmalmpriset sjönk kraftigt så blev det inte så lönsamt att bryta malm i de tre dagbrotten som LKAB hade hoppats.

Efter åtta år är det nu färdigbrutet i Gruvberget, allt enligt plan.

– Vi är färdiga för nu med dagbrottet i Gruvberget. Det vi har planerat att ta ut har vi tagit ut nu, vi kan inte ta ut mer malm från det dagbrottet som det ser ut i dag, säger Anders Björnström, avdelningschef Svappavaara.

Men det finns mer malm i fyndigheten att hämta.

– Ja, det finns ganska mycket malm ner på djupet, det är det som är spännande med just Gruvberget. Vi vet ännu inte hur mycket malm, men det finns bra mycket malm. Sedan finns det ett område lite längre ner som vi inte riktigt har kartlagt ännu där vi prospekteringsborrar.

Borrningarna har startat förra året och proverna håller på att analyseras nu.

– Men vi ser redan att det finns ganska mycket malm kvar nere på djupet så det är helt klart en intressant fyndighet, säger Anders Björnström.

För att bryta djupare i samma dagbrott måste det öppnas upp ordentligt för att malmen ska gå att komma åt vilket medför stora kostnader.

– Ett annat alternativ är att byta till en underjordsgruva istället för ett större dagbrott. Det är det vi håller på att utreda nu, men som det ser ut nu kommer vi inte göra någonting åt Gruvberget de närmaste åren. Nu jobbar vi fokuserat på Leveäniemigruvan.

Personalen som jobbat i Gruvberget flyttats över till Leveäniemi.

– Vi behöver mer folk dit så vi kommer nog lösa det utan att vi tappar någon personal, säger Anders Björnström.

Det betyder också att brytningshastigheten ökas i Leveäniemi. Under 2017 producerade Gruvberget tillsammans med Leveäniemi 4,5 miljoner ton rågods. Leveäniemi ökar nu takten till 5,3 miljoner ton under 2018.

– Efterfrågan är enorm, kunder skriker efter våran malm, så vi har ett gynnsamt läge.

Även gruvan i Mertainen ska öppnas, men det blir om 3-5 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om