Elva elever har blivit fem. De flesta har lämnat Svappavaara för skolan i Vittangi, vars högstadium består av 33 elever. Enligt rektorn Henrik Sydstrand beror det på bristen på lärare i Svappavaara.
För att rädda skolan pågår just nu rekrytering av fler lärare. Barn- och utbildningsnämnden ser också över alternativa lösningar, som fjärrundervisning, pendlande lärare eller att eleverna under några få dagar i veckan åker till en annan skola än den på hemorten.
– Man får försöka vara mer kreativ, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Suup (S).
Situationen är i dagsläget inte akut. En behörig lärare ska rekryteras. I väntan på det tjänstgör tillfälliga lärare, som enligt Roger Suup inte är behöriga, men har "hög behörighet".
– Vi har vikarier så att vi just nu klarar en bra undervisning. De elever som går där är nöjda och det är några som i väntan har valt att åka till Vittangi och någon som går på skola i Kiruna. Vår ambition är att försöka ha undervisning även i högstadiet.
Suup anser inte att få elever är odelat negativt. Ett litet antal klasskamrater gör att den sociala biten blir lidande, men rent undervisningsmässigt kan det rentav vara positivt i vissa fall.
– Det där är både och. Man kanske tappar de sociala relationerna, å andra sidan så har man mer resurser eftersom det ändå krävs en viss bemanning för att klara av alla ämnen, säger Roger Suup och fortsätter:
– Man får mer tid för varje elev, betydligt mer tid, och kan individualisera undervisningen på ett helt annat sätt än man kan i en större klass.
Målsättningen är att behålla samtliga byaskolor som finns i kommunen, för att eleverna inte ska behöva resa för långt. Från Svappavaara är det knappt fem mil till centralorten Kiruna. Det finns således orter där pendlingsalternativet är ännu mer orimligt. Till exempel Abisko, som har ungefär tio mil till Kiruna, och Karesuando, som ligger 18 mil från staden.
– Med tanke på våra avstånd tror jag generellt det är viktigt att barn och elever så långt det är möjligt ska ha nära till skolan. Alla kanske inte kan ha gångavstånd, men vi vet att allt för långa resor i unga år definitivt inte är bra. Det är väldigt tröttsamt och jobbigt och kan påverka hela skolsituationen. Så ambitionen för vår del är att försöka ha kvar alla skolor som vi har i dag.