Byn som väntar på sina nya, bofasta invånare

Den nya gruvepoken i Svappavaara lockar till sig arbetare från olika delar av Sverige.
De bor i campingstugor, husvagnar och andra tillfälliga boendeformer -  och åker hem så fort de får ledigt.
Nu väntar Svappavaaraborna på att få nya, bofasta invånare.

Provbrytningarna har inletts vid Mertainen som är LKAB:s andra gruva i Svappavaaaraområdet.

Provbrytningarna har inletts vid Mertainen som är LKAB:s andra gruva i Svappavaaaraområdet.

Foto: Hans Sternlund

SVAPPAVAARA2011-06-16 06:00

Det är skiftbytesdag och därför är det inte särskilt livfullt på grönytorna utanför restaurang Gruvköket vid E 10 strax utanför byn.

Det är det inte annars heller.

- Det är inte mycket man hinner umgås på kvällarna. Man äter, tar det lite lugnt och sedan tidigt i säng. Man ska ju upp tidigt, säger Ola Sjöberg som kommer från Sorsele.

För hans del skulle det inte vara aktuellt att bryta upp och skaffa sig en fast adress i Svappavaara, även om jobben råkar finnas just här just nu. Han säger att han är för gammal för att tänka på att flytta.

- Men för ungdomarna är det nog skillnad. Gruvindustrin verkar ju vara en framtidsbransch, säger han.

Sällskap
Det är ett helt sällskap med åtta dumperförare från företaget SMR i Vilhelmina som är på plats i Svappavaara. De kör malm och gråberg i det nyöppnade dagbrottet på Gruvberget.

Arbetsplatsen utgör en väsentlig del av horisonten och det tar bara någon kvart att komma på plats från husvagnen.

Kalle Blom är gymnasielärare till vardags och ville testa något nytt över sommaren. Nu har han precis klarat av den första arbetsperioden och är på väg hem med sin gamla Mercedes.

- Hittills har jag trivts bra med jobbet, men jag har inte riktigt hunnit komma in i det nya livet vid sidan om ännu, säger han innan han sätter sig bakom ratten.

Vilhelminagänget ser avståndet hem som det besvärligaste med att arbetspendla. Bristen på bekvämlighet går att leva med, i alla fall kortare perioder.

- Framförallt går det bra att bo i husvagn på sommaren och våren, men under vintern hade det varit skönt att bo i lägenhet, säger Lennart Billman.

Fler jobb än invånare
Det är ett tiotal husvagnar som står uppställda utanför Gruvköket och ytterligare några står utanför den gamla bilglasfabriken.

Dessutom har ett finskt entreprenörsföretag hyrt in sig i en gammal affär som har stått tom en tid. Och utanför stugorna på campingplatsen står många suvar och pickuper med firmamärken.

Svappavaara är en by med 450 invånare och 500 arbetstillfällen. Arbetstillfällena kommer att bli fler i takt med att LKAB öppnar nya gruvor.

Just nu håller man på att provbryta i Mertainen, någon mil åt Kirunahållet till, samtidigt som man förbereder för tömningen av dagbrottet i Leveäniemi.

Frågan är om det också blir fler invånare?

Ulf Halldén är platschef för företaget Cliffton som har omkring 130 personer i arbete i olika entreprenader i Svappavaara.

Han förutser en något lugnare period under 2012 innan allt brakar loss samtidigt under 2013. Förutom allt det nämnda ska Northland bygga en omlastningsterminal och anställa en hel radda långtradarchaufförer.

Ulf Halldén anser att det fortfarande finns tid för kommunen och LKAB att förbereda Svappavaara inför satsningarna, men man är framme vid ett vägskäl.

- Kiruna kommun måste inse att det är här de stora sakerna kommer att hända. Nu måste man börja fundera på hur man bygger ett samhälle och attraherar folk så att man kan försörja med personal, säger han.

Vision efterlyses
Halldén efterlyser en vision och en strategi för bostadsbyggande och samhällsservice för Svappavaara.

- De stora aktörerna borde gå ihop, diskutera, dela upp ansvarsområden och sedan gasa på. Det man skapar nu är en tillvaro för folk som har sina liv någon annanstans, säger han.

Han påpekar att bostadsbehoven ser olika ut vid olika tidpunkter när man startar en verksamhet.

Vid starten handlar det mycket om tidsbestämda anläggningsarbeten. Då behövs framför allt bra uppställningsplatser för husvagnar och ettor för arbetspendlare.

De som tar jobb av mer bestående natur, vid till exempel brytningen, flyttar upp och provar hur det är att bo på orten. De kommer att behöva större lägenheter för att kunna ta upp familjerna.

Inget argument
Det är först när man har varit på plats några år som man är beredd att slå ner bopålarna ännu djupare och satsa på att bygga hus.

- Jag har fått höra att vi inte har någon kö till lediga villatomter. Det behovet kommer i ett senare skede och är inget argument för att inte bygga lägenheter, säger Ulf Halldén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om