Blind och bortglömd
Lars Westerberg är 80 år bor ensam hemma och klarar sig själv. Han bakar, gravar fisk, städar och skottar.Men sköta sina penningärenden. Det kan han inte längre.Varför?Han är blind och lantbrevbäraren kan inte längre hjälpa honom sedan Posten inte längre har någon kassaservice.
Lars Westerberg är 80 år och sköter allt själv i sitt hem i Svanstein. Han skottar, bakar, städar och allt annat som hör ett hushålle till. Men sedan landbrevbäraren inte längre får hjälpa honom med räkningar tvingas han ta hjälp från släkten. "Det känns inte bra, jag är van att klara mig själv", säger han. FOTO: linda danhall
Foto: linda danhall
- Jag har lärt mig att använda mina andra sinnen och jag har hjälpmedel.
Exempelvis har han en pipande låda som han hänger upp på bron när han går ut för att skotta eller klippa gräset. Lådan hjälper honom att lokalisera sig. De allra flesta recept har han i huvudet, som att laxen behöver två nävar salt för att bli gravad. Lars Westerberg har lösningar på det mesta, men inte på hur han ska kunna sköta sina räkningar själv igen.
Ny regler blir problem
I slutet av förra året ändrades reglerna för kassatjänster. Numera har inte posten kassaservice och det har ställt till det rejält. Förut hängde han en lapp på brevlådan lantbrevbäraren kom in.
- Då fick jag ordna allt själv. Nu är jag beroende av andra, jag är ingenting värd nu mera.
Nu tvingas han be sina släktingar om hjälp, senast kom en systerson från Luleå.
- Det var bråttom för brandförsäkringen skulle betalas. Systemet med lantbrevbäraren fungerade utmärkt, hur ska det här ordnas i fortsättningen? Det måste bli en förändring.
Post- och telestyrelsen (PTS) har fått uppdraget att säkerställa betaltjänster i hela Sverige. De har beslutat om ett fortsatt extra stöd till personer över 80 år, boende på landsbygd och personer med funktionshinder. De ska kunna skicka rekommenderade försändelser med lantbrevbäraren.
Men det hjälper inte de synskadade.
- Vi är bortglömda, säger Lars Westerberg.
Ingen lösning i dagsläget
Att förändringen innebär problem är ingenting nytt.
- Det har blivit besvärligt nu, det var otroligt fint att kunna hjälpa till, säger lantbrevbärare Barbro Emanuelsson.
På Post- och telestyrelsen har man inget rakt svar att ge.
- Jag ömmar verkligen för de här fallen som hamnat mellan stolarna. I övergången från det gamla till det nya finns ingen klar ansvarsfördelning. Jag förstår att det kan bli problem och då är nog den lämpligaste lösningen att vända sig till kommunen, säger Sten Sellander, vid PTS.
Hemtjänsten?
Övertorneås kommunchef Maria Salmgren säger att hon förstår problemet.
- Det handlar om att bli beskuren i service. Jag föreslår att ansöka om bistånd, kanske kan hemtjänsten hjälpa till. Det kan vara värt att pröva.
På länsstyrelsen i Norrbotten utreds nu flera fall där människor känner att de hamnat i kläm i frågan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!