Fritt fram - det värsta ska vara över

Extrema snömängder och förra veckans ihållande regn följt av stark värme tros vara orsakerna till lavinerna i Suorvaområdet.Men sent på måndagsegermiddagen var vägen farbar igen, om än i begränsad omfattning.

På måndagsmorgonen gick ytterligare en lavin två mil nedanför Ritsem. Bertil Johansson, Gällivare, och Anders Eklund, Jokkmokk, fick åter rycka ut för att göra vägen farbar.FOTO: John Filipsson

På måndagsmorgonen gick ytterligare en lavin två mil nedanför Ritsem. Bertil Johansson, Gällivare, och Anders Eklund, Jokkmokk, fick åter rycka ut för att göra vägen farbar.FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

Suorva2010-05-18 06:00
Drygt 150 personer, framförallt friluftsfolk men även ett tiotalet renskötare, blev i lördags instängda. Detta efter ett flertal laviner i områdena ovanför Stora sjöfallet.
Skytteltrafik
Så sent som på måndagsförmiddagen gick den senaste lavinen cirka två mil nedanför Ritsem.
Lavinerna spolade bort vägen på flera olika håll mellan Ritsem och Suorva. Och det var omöjligt att kunna ta sig fram i området.
Gällivare kommun satte i söndags in helikoptrar för att evakuera de strandsatta människorna.Tre helikoptrar körde i skytteltrafik mellan Ritsem och Stora sjöfallet, där bussar väntade på att transportera de evakuerade vidare till Gällivare och Jokkmokk.
- Det rådde mer eller mindre extrema förhållanden i området även om vi brukar ha mindre laviner här varje vår, säger Anders Suorra, renskötare i Vakkotavaare och en av dem som blev instängd i lördags.
Tjock is
Trots detta valde han att inte följa med helikoptrarna till Stora sjöfallet.
I stället tog han sig ned med hjälp av sin skoter.
- Jag körde helt enkelt längs isen på sjön och det gick utan några som helst problem att ta sig ner till Stora sjöfallet på det viset.
Enligt honom är istjockleken fortfarande någonstans omkring 130 centimeter i området och det ska inte vara något problem med bärigheten.
Bilen blev naturligtvis kvar uppe i Vakkotavaare, men den kunde han hämta i måndags när vägen blev farbar.
Ingen risk
Han tror inte heller det föreligger någon överhängande risk för att flera stora laviner ska utlösas, även om den senaste gick så sent som i måndagsförmiddag.
- Det värsta är nog över nu, även om det fortfarande kan bli mindre ras. Men jag tror inte det är någon fara för bilisterna säger Suorra.
Sedan de första lavinerna natten mellan fredagen och lördagen har 15-taetl man arbetat mer eller mindre kontinuerligt för att åtgärda de omfattande vägskadorna.
- Det har blivit lite sömn och mycket arbete under de här dygnen, säger Bertil Johansson, Gällivare och Anders Eklund, Jokkmokk.
Nya trummor
Båda var inkopplade på den vägsträcka två mil nedanför Ritsem som spolades bort i måndags.
- Vi måste lägga ned nya vägtrummor för att lätta på vattentrycket, säger Bertil Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om