Ojämlikhet avgör valet av skola
Den generella ojämlikheten i samhället avgör många gånger vilket val av skola föräldrarna gör. Det menar Jon Nyhlén som forskar om friskolor.
- Högutbildade familjer tenderar att prioritera valfrihet, i större utsträckning än mindre resursstarka familjer, säger doktoranden Jon Nyhlén som under cirka två års tid har forskat om friskolor vid Mittuniversitetet i Sundsvall.
Han har visserligen mest koncentrerat sig på hur kommunerna hanterar friskolorna, men han har även en del tankar kring skolors marknadsföring och det val föräldrarna gör.
- Marknadsföringen har betydelse. Det klassiska är att erbjuda eleverna varsin bärbar dator om de börjar på skolan. Många friskolor har valt att lägga sig i centrum av städerna, något som de sedan har marknadsfört sig med, säger Jon Nyhlén.
Gått i bräschen
Friskolorna har generellt sett alltid varit duktiga på att marknadsföra sig på olika sätt, bland annat genom att lyfta fram sin profilering. Det pedagogiska upplägget spelar också in, till exempel att eleverna får jobba i mindre grupper och att lärandet är problembaserat.
- Friskolorna har gått i bräschen och lett utvecklingen på området. Men även många kommunala skolor har börjat marknadsföra sig på liknande sätt, säger Jon Nyhlén.
Det finns dock regelverk som skolorna måste hålla sig inom. Sveriges kommuner och landsting, SKL, samt Friskolornas riksförbud har utarbetat ett underlag när det gäller marknadsföring av gymnasieutbildning. Där står bland annat att vilseledande reklam inte får förekomma och att jämförande reklam endast får ske på det sätt som regleras i marknadsföringslagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!