Semesterperioden börjar lida mot sitt slut. På Sunderby sjukhus har sommaren som vanligt bjudit på en tuff prövning för att få verksamheten att rulla på.
– I stort sett har det fungerat bra i primärvården, men vi har ju haft en distriktsläkarbrist som inte blir bättre under sommartid förstås, säger Ulf Bergman, närsjukvårdschef i Luleå och Boden.
Det har varit ett hårt tryck på vårdplatserna på Sunderby sjukhus.
– I början av sommaren så hade vi en besvärlig situation med tillgången på vårdplatser. Det förorsakade långa liggtider på akutmottagningen och förlängda handläggningstider. Och det har gett olägenheter för patienterna. Men behovet har, i vanlig ordning, minskat och vi har inga problem med vårdplatserna i nuläget. Men det kan ju ändras här framöver, säger Ulf Bergman.
På de vårdplatser som har varit öppna har genomströmningen av patienter varit stor. Framförallt på akutmottagningen.
– Det har varit besvärligt på akutmottagningen på Sunderby sjukhus. Den har varit mer belastad i år jämfört med föregående sommar, säger Ulf Bergman.
Bristen på distriktsläkare är en stor orsak till belastningen på akuten. Den gör att fler hamnar på akuten istället för på vårdcentraler. Men det finns en till faktor som har spelat in, tror Ulf Bergman. Efter ett yrkesliv inom vården tycker han sig se tendensen att vädret påverkar vårdbehovet på akuten och jourcentraler.
– Den bild som jag har är att vårdkonsumtionen kan påverkas om det är dåligt väder. Och vi har haft en regning sommar. Det är en egen reflektion som jag har men jag tror att det finns flera som delar den bilden. Man mår väl lite sämre möjligen om det är dåligt väder, säger han.