Fjällen inspirerar

Inredning, design och arkitektur heter en ny kurs på Sunderby folkhögskola.David Lindberg, 20, Luleå, är en av eleverna.- Jag hoppas kunna läsa vidare till arkitekt på något universitet sedan, säger han.

"Oavsett låg- eller högkonjunktur så fyller vi alla våra utbildningar med råge", säger läraren och samordnaren Henny Kvamsdal.

"Oavsett låg- eller högkonjunktur så fyller vi alla våra utbildningar med råge", säger läraren och samordnaren Henny Kvamsdal.

Foto: Bengt-Åke Persson

SUNDERBYN2009-09-09 06:00
Det ligger ett fint stilleben föreställande en kotte och löv i olika färger på hans bänk. Det är hans eget verk i akvarell.
Han och de andra eleverna har varit i Årrenjarka i Jokkmokks fjällvärld och samlat färger och inspiration.
- Jag fotograferade bara. Många plockade stenar, löv och annat, säger han.
Tvekade inte
David Lindberg gick handelsprogrammet på gymnasiet men har alltid varit intresserad av inredning, design och arkitektur. När han efter ett mellanår med jobb på Tryck i Norr (som trycker bland annat NSD) fick höra om den nya kursen på Sunderby folkhögskola tvekade han inte att söka. Nu sitter han där i sin bänk i gruppen av elever som består av ytterligare en kille och 15 tjejer.
- Det är övervägande kvinnor som går konstutbildningar men det är män som blir de stora konstnärerna. Märkligt, säger Birgitta Lundgren, lärare i färglära, teckning och textiltryck.
Egna färger
Just nu är det färglära som står på schemat.
- Vi tar fram alla kulörer från alla färger, lär oss hur man blandar till färger och ljussättning, säger David Lindberg.
Birgitta Lundgren berättar att eleverna läser olika ämnen i block om två-tre veckor vardera. Första blocket är tre veckor färglära.
- Vi gör egna färger, till exempel oljetempera som görs på bland annat vax och ägg. Eleverna får lära sig de gamla teknikerna. Kanske omsätts de i nya ideer inom inredning, säger hon.
Kursen inredning, design och arkitektur - IDA - är en ettårig förberedande kurs för vidare studier till inredningsarkitekt, designer och arkitekt.
- Det är en möjlighet att testa de olika områdena, säger Lars-Lennart Stenberg, lärare i teckning, skissteckning, och skulptur.
Kursen består av väldigt mycket praktik och förhållandevis lite teori. Den innehåller också en veckas arbetsplatsförlagd praktik.
- Praktiken kan förläggas till allt ifrån en arkitektbyrå till en textil- eller lampaffär, säger Lars-Lennart Stenberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!