I veckan har Gränslösa läger i Suaningi med deltagare från både Sverige och Finland pågått. I år har lägret för personer med olika funktionsvariationer dessutom 30-årsjubileum och en deltagare som varit med från allra första början är Tage Johansson, 63, från Pajala.
– Det är så kul här, säger Tage Johansson.
Att hitta ett favoritminne från alla år är svårt men det finns några saker som är extra roliga med dagarna i Suaningi enligt honom.
– Att dansa, åka flotte och träffa nya människor från Överkalix och Övertorneå är det roligaste.
I år har sommarlägret samlat deltagare i åldrarna 25 till 73 år från kommunerna Pajala, Överkalix, Övertorneå och Kolari i Finland. Under de elva dagarna som lägret pågår intill sjön Suaninkijärvi är det ett fullspäckat schema med olika aktiviteter som underhållning på scen, olika sporter, bio och pizzakväll.
Men just dans till bra musik är en favoritaktivitet för många av deltagarna. Frågar man den rutinerade lägerbesökaren Tage Johansson rör man helst på höfterna till dansbandsmusik.
– Min favorit är "De sista ljuva åren" med Lasse Stefanz.
Eldsjälen och initiativtagaren bakom Gränslösa läger är Nils Palovaara från Sattajärvi. Idén kom under tiden han började jobba med personer som har någon slags funktionsvariation.
Till en början år 1991 var lägret två dagar, året därpå fyra dagar och sedan har det fortsatt utökas till att numera vara elva dagar långt. Glädjen hos deltagarna att få vara på läger är det som får Nils Palovaara att fortsätta.
– Redan efter jul hör deltagarna av sig och vill komma hit. Jag fyller 80 år nästa är och alla frågar om jag inte ska sluta nu men jag tar ett år i taget och har inga planer på att sluta, aldrig, säger Nils Palovaara.
Som mest under åren har det varit 52 deltagare på lägret i den gamla skolan Svangården i Suaningi. I år är det 16 deltagare som övernattar och fler besöker lägret över dagen.
Hur känns det att ha 30-årsjubileum i år?
– Det känns som att man har börjat nyss, säger Nils Palovaara.
Till nästa år planeras att utöka med fler deltagare även från andra orter. Studieförbundet Vuxenskolan som är med och anordnar lägret har planer på att få med deltagare från Gällivare.
– Men vi behöver bli fler yngre både deltagare och folk som hjälper till att anordna det här, säger Nils Palovaara.