Han räddade sin 84-åriga granne ur brinnande hus

Larmet fick alla att hålla andan: Villabrand i Strömsund och kvinna kvar i huset. Men när räddningstjänsten kom fram hade grannen Arnold Åström räddat henne ur lågorna.
- En halv minut till så hade det varit kört, säger han.

Arnold Åström

Arnold Åström

Foto: Kurt Engström

STRÖMSUND2012-01-10 20:43

Vid 16-tiden på tisdagen kom larmet om en villabrand i Strömsund, strax norr om Råneå. Huset, som ligger inom synhåll från E 4 vid Strömsundskorsningen, brann och den boende i huset, en 84-årig kvinna, fanns kvar i byggnaden. Räddningstjänsten befarade det värsta men när brandbilarna rullade in på gården var hon utomhus. Hon hade andats in rök och var chockad, men kontaktbar. Det var tack vare en hjälteinsats av grannen Arnold Åström, 65, tillika kusin med den 84-åriga kvinnan, som hon undkom branddramat levande.

- Jag var ute och höll på med veden när min fru sa till mig att det var mörkt hos Lilly. Jag gick dit för att se efter och genom fönstret såg jag att det var rökfyllt i köket och jag såg lågor, berättar Arnold Åström.

Han tog sig in i det brinnande huset och tvingades krypa på alla fyra för att inte andas in röken.

- När jag kröp in där var det en luftspalt på cirka 40 centimeter mellan golvet och den tjocka röken.

Han såg sin kusin ligga där på rygg och hörde henne oja sig. Arnold Åström kröp fram till henne och drog henne mot dörren.

- Jag kände hur det började sticka i halsen när röken hela tiden sjönk närmare golvet, säger han.

Han fick ut kvinnan ur huset och hans fru larmade räddningstjänsten.

Med all säkerhet räddade Arnold Åström livet på sin granne.

- En halv minut till så hade allt varit rökfyllt och då hade det varit kört, säger han.

Arnold Åström är tacksam över att försynen var på hans, och hans grannes, sida denna dag.

- Det är flera faktorer som samverkade så att det här fick ett lyckligt slut trots allt. Om jag inte hade varit ute med veden, om inte min fru hade sett att det var mörkt i grannhuset 35 meter bort, om jag inte hade gått dit direkt - ja, då vet man inte hur det här hade gått.

Kvinnan fördes med ambulans till Sunderby sjukhus för vård.

- Vi har pratat med henne i kväll och hon var vid gott mod, säger Arnold Åström på tisdagskvällen.

Vid 17-tiden var branden i det närmaste släckt, det återstod bara att se till att det inte kunde börja brinna igen. Huset var skadat av röken och lågorna men räddningstjänsten lyckades rädda det mesta. Branden startade sannolikt i köket, orsaken är dock ännu oklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om