"Vi får klä skott för allt"

Luleå skärgård är ett prioriterat område i Bottenviken. Det är där Kustbevakningen satsar de stora resurserna på fiskebevakning samt fart- och nykterhetskontroller. Det gör dem inte omtyckta.

FISKEBEVAKNING. Kustbevakningen lägger mycket tid på fiskebevakningen. Bertil Mustonen och hans kollegor har i uppdrag att bistå Havs- och vattenmyndigheten och EU i frågan.

FISKEBEVAKNING. Kustbevakningen lägger mycket tid på fiskebevakningen. Bertil Mustonen och hans kollegor har i uppdrag att bistå Havs- och vattenmyndigheten och EU i frågan.

Foto: Pär Bäckström

STRÖMÖREN2014-08-07 11:00

Bertil Mustonen är trött. Han är på väg av från sitt skift. Natten innan har han jobbat till klockan ett. Han är från Luleå men arbetar på Kustbevakningsstationen i Umeå. Nu är han dock tillbaka i Luleå efter att arbetsstyrkan i Luleå har förstärkts. Kontroll av fiske och nykterhet i Luleå skärgård är en prioriterad verksamhet. För att få upp styrkan till 100 procent i Luleå så finns bara 30 procent av personalen kvar i Umeå. Till och med stationschefen i Umeå har fått rycka in i Luleå.

– Vi har minskad verksamheten i Västerbotten. Det finns ett myndighetsbeslut på det eftersom det finns ett behov täcka upp här, säger han.

Fiskekontrollen tar en stor del av tiden, något som är mycket styrt av EU. Uppdraget består i att bistå Havs- och vattenmyndigheten med kontroller och övervakning. Under dagarna har de även kört ut en dansk inspektör utsänd från EU som kontrollerat fångster, fartygslicenser och yrkesfiskarlicenser.

– Man säkrar upp systemet för hur mycket man har fångat och hur mycket man landar. De har ju ganska långtgående befogenheter de här inspektörerna, säger Bertil Mustonen.

– Vi är ju transportörer åt dom och myndighetsutövare.

Stationschefen Fredrik Gustafsson menar att de har mycket att göra.

– Vi måste se hur vi utnyttjar våra resurser bäst och den personalen vi har. I det här området har vi jättemycket att göra i från maj till isen lägger sig. Fiske på våren, mycket laxfiske, jakt och sen kommer fiske igen på hösten. Egentligen spelar det ingen roll var man jobbar. Det är vägen till jobbet, sen jobbar man fyra dygn, säger han.

I skärgården är kritiken mot Kustbevakningen ofta hård. Många känner sig kränkta över den omfattande övervakningen. Speciellt inom fisket.

– De enda myndighetspersonerna fiskarna träffar det är ju vi. Så vi får klä skott för allt, Fiskeriverket, Vattenmyndigheten och alla de här. När de ser oss så handlar det ju om alla myndigheter och då får vi oss en skopa, säger Bertil Mustonen.

– Och visst, de vill ju inte ha kontroll. De vill ha en egenkontroll. Men det funkar inte riktigt så i Sverige.

I början av juni varslade Kustbevakningen 125 anställda om uppsägning. 133 miljoner kronor saknas i kassan. Åtta av de 13 län där Kustbevakningen finns drabbas och sju stationer läggs ner. Men Luleå är undantaget.

– Men vi vet ju inte hur det blir än, säger Bertil Mustonen.

I början av juli fick dock stationen i Luleå en ny båt, avsedd för just övervakning. Men oturen var framme strax efter leverans gick den sönder och reservdelar fick beställas från USA.

– Det ska vara främst för övervakning av sjötrafik, säger Bertil Mustonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om