Snack om mansrollen - då hettar det till

En rykande härlig grillfest i Storforsen. På stora bilden hjälps Fernando Garcia, Baha Ibrahim och Ahmed Bayrakdar åt. Shirzad Galili bär på veden. Göran Wennström sitter med armarna i kors och                     berättar om vikten av integrationsarbete. På resten av bilderna återkommer samma män.FOTO: Bengt-Åke Persson

En rykande härlig grillfest i Storforsen. På stora bilden hjälps Fernando Garcia, Baha Ibrahim och Ahmed Bayrakdar åt. Shirzad Galili bär på veden. Göran Wennström sitter med armarna i kors och berättar om vikten av integrationsarbete. På resten av bilderna återkommer samma män.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

STORFORSEN2010-06-14 06:00
Neptungruppen är en mansgrupp i Luleå som drivs av Invandrarservice och Vuxenpsykiatrin. Varannan torsdag träffas en grupp flyktingmän och socionomerna Fernando Garcia och Göran Wennström för att simma och bada bastu i Pontusbadet.
Efteråt möts männen i badhusets övervåning för samtal och fika.
Erfarenheter av krig och tortyr är gemensamma nämnare för flyktingmännen i gruppen. Alla har eller har haft en etablerad kontakt med Invandrarservice. Flera har också varit i kontakt med Göran Wennström som arbetar i Vuxenpsykiatrin.
- Syftet är att hjälpa flyktingarna in i det svenska samhället. Samtidigt lär de känna varandra och blir varandras stöd. Träffarna har olika teman och vi bjuder ofta in föreläsare. Det finns angelägna ämnen att prata om. Mansrollen ser till exempel helt annorlunda ut i Sverige jämfört med flyktingmännens hemläder. Hedersrelaterat våld har vi pratat om och en ung kvinna kom och berättade om hur det är att vara ung kvinna i Sverige, säger Göran Wennström.
Lär sig svenska
Vi från NSD är med när gruppen har avslutningsträff i Storforsen inför sommaruppehållet.
Ahmed Bayrakdar, turkmen från Kerkuk i Irak, och Fernando Garcia, socionom på Invandrarservice med rötterna i Colombia, bär på stora kassar med mat. Det ska grillas nötkött, kyckling och grönsaker och kokas ris över öppen eld. Alla männen ska hjälpas åt att göra upp eldar och ordna en riktig festmåltid.
Stämningen är uppsluppen. Männen har varit med i Neptungruppen olika länge men känner sig som en familj tillsammans. De är trygga med varandra.
- Jag har bott i Luleå i ett år och fem månader. Utan gemenskapen i gruppen skulle jag vara mycket ensam. Jag var gift och jag och min fru fick tre döttrar i Irak. Sedan skiljdes vi och på tio år fick jag inte träffa barnen. Här i Sverige fick jag veta att de bodde i Norge med sin mamma. De kom hit och stannade i två veckor men sedan har jag inte ens fått prata med dem. Min före detta fru vill gifta sig med en annan man, säger Ahmed Bayrakdar.
Han talar god svenska och hänvisar till Neptungruppen.
- Förutom att vi hjälper varandra med problem så lär vi oss svenska. Eftersom vi kommer från olika länder med olika språk så har vi bestämt att vi ska prata bara svenska i gruppen.
Tvingades fly
Ahmed Bayrakdar tycker att Sverige är ett väldigt bra land men att Irak var bättre när det gäller social gemenskap och närhet mellan människorna.
- I Irak bodde vi i storfamiljer och pratade och skojade med varandra. Här bor de unga för sig och de gamla för sig.
Han studerade på universitet i Irak och arbetade som assisterande läkare och underläkare på sjukhuset i Kerkuk men också i en reservdelsaffär för bilar.
Han tvingades fly landet på grund av att han är turkmen.
- Det blev problem med Saddams parti. Det kom terrorister och skulle döda mig och min bror. Min bror bor i Amerika nu, säger Ahmed Bayrakdar.
Nu studerar han på Komvux. Han har också två olika jobb.
- Jag har ett instegsjobb på Kronan med återvinning av elektroniska och elektriska grejer. Sedan har jag en praktikplats på Nordiska Bil med försäljning av bildelar.
Ahmed Bayrakdar konstaterar att flickorna och kvinnorna i Sverige är fria att bestämma över sina liv själva medan de i Irak måste lyda sina föräldrar eller sina män.
- Fast i Turkmenistan fungerar det lite som i Europa. Jag och min före detta fru valde själva varandra, säger han.
Svenska vänner
Shirzad Galili kommer från Mazandaran i Iran. Han tillhörde oppositionsgruppen mujahedin där. För det blev han fängslad och utsatt för tortyr. Han kom till Luleå 1996 och har bearbetat sina svåra upplevelser med Göran Wennström och gemenskapen i Neptungruppen har varit väldigt värdefull för honom.
- Men jag har också många svenska vänner. En man som kallade mig för "svartskalle" tidigare är min bästa kompis nu, säger han.
Shirzad Galili är en duktig mekaniker och ibland hjälper han kompisar med trasiga mopeder, en trasig dammsugare eller någon annan maskin som lagt av.
- Det gör jag gratis. Jag har sjukpension och jag brukar tänka att de som jag hjälper betalar skatt som går till min pension, säger han.
Satt i fängelse
Baha Ibrahim är från Sudan. Han kom till Sverige via Syrien för bara sju månader sedan men talar redan god svenska. Han studerar svenska för invandrare på Komvux.
- Neptungruppen innebär gemenskap och psykologiskt stöd för mig. Jag får hjälp med olika saker, inte minst av Göran. Gruppen är som min familj, säger han.
Baha Ibrahim satt i fängelse både i Sudan och i Syrien och har många svåra upplevelser att bearbeta.
Göran Wennström har varit med i Neptungruppen sedan den startades år 1996. Han har mött många flyktingmän och fått ta del av erfarenheter från väldigt många länder.
- Det är spännande. Att alltid sätta sitt eget i centrum är livsfarligt. Det bäddar för konflikter, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!