I slutet av januari hotade en ispropp Hotell Storforsen. Jens Hardegård och hans personal tvingades bygga sandvallar för att hålla undan vattnet. Nu hotar vattenmassorna återigen hotellet.
– Vi trodde inte att det skulle komma så här tidigt. Det kommer att bli en lång vinter. Det ser riktigt illa ut, säger Jens Hardegård.
Han har själv sovit i rummet närmast vattnet under natten.
– Vattnet var 20 centimeter från hotellet i natt. På morgonen har det faktiskt sjunkit undan tio centimeter, men läget är akut.
Vattnet har redan letat sig in i hotellets källare. Själva delen med hotellrum har klarat sig än så länge, så de materiella skadorna bedöms inte som stora. Bröderna Öhmans med flera hjälper till med akuta åtgärder. Det handlar återigen om att bygga en sandvall. Långsiktigt är det dock inte hållbart, konstaterar Hardegård.
– Det finns ingen annan åtgärd som kan lösa det här annat än att underhålla älvfåran, som ju är kostgjord en gång i världen. De tillstånden finns inte, utan vi får göra det här nu får att det akut hotar fastigheten. Men i nuläget kommer vi inte ut med maskiner för att göra rätt åtgärder, utan det vi kan göra nu är att försöka valla in hotellet.
Älvsbyns kommun har ansökt om muddring i Storforsen – men tillståndsprocessen drar ut på tiden.
– Så fort det blir kallt så händer det här. Fenomenet är välkänt. Älvfåran är inte underhållen och det behöver göras ett jobb där. Länsstyrelsen har inte fått någonting gjort sedan ifjol. Kommunen har ansökt om att få göra det här jobben där och den blanketten ligger kvar hos länsstyrelsen.
Vid lunchtid på tisdagen och två dagar framåt visade prognosen 25 minusgrader.
– Har vi tur så räcker vallen, men vi räknar med att vattnet stiger minst en meter till. Då blir det skarpt läge, säger Jens Hardegård.
I januari var det inga gäster på plats, men nu är hotellet fullbokat.
Vad är beskedet till gästerna?
– De kan ta det lugn i nuläget. Det är inga akuta problem. I värsta fall är det 18 rum som är hotade och då ser vi till att tömma dem. Det finns ingen fara för någons hälsa.
Bortsett från hjälpen från ortens entreprenörer känner sig Hardegård ensam just nu.
– Vi är överens med kommunen om att ta till akuta åtgärder, men det är väl det vi är överens om. I övrigt har vi ingen support från kommunen. De jobbar på med tillståndsprocessen. Jag är oroad att det, precis som med gruvnäringen, kan ta flera år till, säger han.