Kommunen "akutfixar" Storforsen

Under lördagen lagades stenpiren i Storforsen för att motverka översvämningar i vinter. Kommunen använde sig av ett nödutrymme i lagen för att få det gjort.

Stenarmen ställs i ordning med en bandtraktor och en grävare under lågvattnet.

Stenarmen ställs i ordning med en bandtraktor och en grävare under lågvattnet.

Foto: Håkan Öberg

Storforsen2022-09-24 16:06

De senaste vintrarna har fört med sig översvämningar vid Storforsen då svår kyla gjort issörja av vattnet som spolar över den eroderade stenpiren. Översvämningarna har orsakat skador i miljonbelopp då bron mellan hotellet och naturreservatet har gått sönder och hotellet har fått gräva vallar mot översvämningarna båda åren. Nu när kommunen lagat bron tänker man inte låta det hända igen. Personal är redan på plats med maskiner.

– De samlar ihop stenar som rasat från stenarmen och lägger till dem så att vattnet inte ska ta sig över i vinter. Vi har sett för nån vecka sen att det rinner över stenarmen trots lågvatten. Så det är första åtgärden som vi gör nu. Det finns ett sånt lagrum att vi kan göra det om det finns risk för att vi kan få skada på egendom eller människor, och det finns det uppenbarligen, säger Roger Tuomas, samhällsbyggnadschef.

undefined
Samhällsbyggnadschef Roger Tuomas säger att det finns lagrum för att göra akuta åtgärder vid risk för person och egendom. Vilket han bedömer att det definitivt funnits om åtgärden inte gjorts.

Åtgärden anmäler kommunen efteråt. Utöver den här nödåtgärden ska även älvfåran muddras. Den ansökan är behandlad i mark- och miljödomstolen och är satt på kungörelse. Länsstyrelsen har dock sagt att de måste få mer tid för att yttra sig. De har fått till början av oktober på sig.

Finns det tid att utföra åtgärden då?

– Det borde det finnas, men det beror på. Här i september finns ett fönster där vi har lågt vatten. Men sen när oktober kommer så kan det börja regna i fjällen och stiger det då så går det inte att göra någonting före maj. Problemet med maj är att det är såna isformationer, det märkte vi i våras, säger Roger Tuomas och fortsätter:

– När vi höll på med bron och skulle lyfta upp den så märkte vi att det är väldigt mycket is för att komma ner. Det kunde vara runt fyra meter som blir av den här issörjan som produceras i januari.

undefined
Förhoppningen är att den här åtgärden ska räcka för att slippa översvämningar när det blir kallt i vinter.

Räcker den här åtgärden om ni inte får till muddringen?

– Vi hoppas att det räcker i alla fall. Vi har pratat med de här äldre och erfarna och fått lite input. Men det går aldrig att garantera. Det beror på hur vintern blir. Det kanske blir jättekallt, väldigt varmt, eller både och så att älven får konstiga flöden, säger Roger Tuomas.

Det har varit en hel del fram och tillbaka om vem som borde betala för kalaset. Men nu finns en överenskommelse.

– Vi har sagt att vi delar på kostnaden med hotellet. Båda parter har intresse i det. Allting kommer faktureras på kommunen och sen kommer vi fakturera hälften vidare till hotellet, säger Tuomas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!