De trångmål som den tillträdande premiärministern får på sitt bord är många. En brittiskflaggad oljetanker i iransk besittning, ett försvagat pund – och bara tre månader till brexit, utan något godkänt utträdesavtal i sikte.
Boris Johnson hade redan utsetts till vinnare av både opinionsföretag och spelbolag, och precis som förutspått blev det en svidande förlust för utmanaren Jeremy Hunt. Johnson vann med dubbelt så många röster som Hunt. Valdeltagandet landade på 87,4 procent.
Boris Johnson får nu ta vid där företrädaren Theresa May slutade – och misslyckades, nämligen med att lägga fram en brexitplan som både EU och parlamentet i London kan leva med.
Bryssel har vägrat att förhandla om det avtal som ligger på bordet, något som fått Johnson att lova att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober med eller utan överenskommelse.
En annan utmaning blir att över huvud taget bilda en regering som accepteras av underhuset. Missnöjet med utsikten om en avtalslös brexit bland de konservativa parlamentarikerna är utbrett, och flera EU-vänliga Toryledamöter har hotat att gå över till Liberaldemokraterna, något som skulle kunna hota den konservativt kontrollerade majoriteten. Även flera ministrar, däribland finansminister Philip Hammond, har meddelat att de avgår vid en vinst för Johnson – något som alltså nu är verklighet.
Theresa May håller sin sista frågestund i parlamentet klockan ett på onsdag, brittisk tid, innan hon beger sig till Buckingham Palace för att lämna in sin avskedsansökan.
Därefter ska Boris Johnson inställa sig hos drottning Elizabeth II för att få hennes bekräftelse som ny premiärminister. (TT)