– Något sådant här kommer man aldrig att få vara med om igen.
Orden kommer från Marcus Olovsson, platschef vid Nåiden, som har generalentreprenaden på 50-miljonersprojektet Naturrum Laponia.
Snöfällan, som byggnaden heter, står på en udde efter vägen västerut, strax innan Stora sjöfallet.
– När vi kom hit fick vi börja från ruta ett. Med att bryta en väg...
Arbetarna, som bott på platsen större delen av tiden, har ställts inför en annorlunda byggutmaning.
– Miljön är ju helt unik. Kargt men vackert. Ofta tufft väder. Det har varit svårt och bökigt bara att få ned materialet efter vägen. Sedan är det formen på huset, rund men inte helt rund eftersom det betyder otur i den samiska traditionen. Och stockfasaden...och grunden.
Inga spår i naturen
Byggnaden står på 150 plintar. Grunden består av betongbalkar och bjälklag i lättklinker.
– Tanken är att allt ska kunna rivas utan att det lämnat några spår i naturen. Hela projektet är som ett konstverk i sig, säger Marcus Olovsson.
Bygget startade för drygt ett år sedan.
– Det blev ingen semester förra sommaren. Vi hade målsättningen att vi skulle ha huset uppe och tätt till sista september, innan höststormarna kom.
Det lyckades – som tur var. För höststormar blev det.
– I oktober blåste det 55 sekundmeter som mest. Husvagnar blåste omkull. Stormen tog med sig allt löst.
Efter jul kom kylan.
– Vi hade minus 30-35 i en månad ungefär. Som tur var kunde vi jobba inomhus då eftersom vi fått allt tätt och vindskyddat.
Sex meter högt i tak
Mitt i byggnaden finns en öppen yta där snön får komma in och där man inifrån byggnaden ska kunna följa naturens skiftningar.
Ett tiotal mindre företag är inblandade. Marcus Olovsson bedömer att man varit 14-15 arbetare på plats i snitt. Nu är huset i stort sett klart. En del arbete inomhus återstår. Furugolvet, som bara ska såpas för att åldras med värdighet, är fortfarande täckt.
– Det är trä hela vägen. Knappt en stålpinne i hela huset. Och sex meter som högst i tak.
När NSD hälsar på är det drömväder med sol, värme och bleke på sjön Langas i Stora Lule älv. Några byggarbetare har precis börjat på trappstegsterassen, samtidigt som några spikar fast ribbor över papptaket.
– Det är en komplettering som vi upptäckt att vi måste göra. Vinden vill slita bort taket och det känns dumt att låta det hända. Jag uppskattar att det är 1500-1700 arbetstimmar kvar innan vi är klar. Vi håller tidsschemat, säger Marcus Olovsson.
I den närliggande terrängen har man märkt ut dragningen av den upphöjda spången som besökarna ska kunna ta sig fram till vattnet med.
– Det är handikappanpassat och det känns ju väldigt bra. Men det är inte så lätt att bygga. Stöter man på en sten får man bygga runt den, eftersom vi inte får ta bort den.
Kan lyfta turismen
15 mil därifrån, på Laponiatjuottjudus högkvarter i Ája i Jokkmokk, sitter verksamhetsledaren Åsa Nordin Jonsson och ser fram emot invigningen den 27 september.
– Vi hoppas få hit kronprinsessan Victoria men vi har inte fått besked av hovet ännu. Det blir sång och olika tal, aktiviteter och artister och besök av maurier från Nya Zeeland. De är ett urfolk som är inblandad i ett världsarv där nere. Invigningen ska vara öppen för allmänheten, säger hon.
Tanken är att besökscentrumet ska vara öppet större delen av året, även om det av vädermässiga skäl är högsäsong på våren och sommaren. Bland aktiviteterna som planeras finns turer, som man kan göra både på egen hand och med guide. Tanken är också att rikta en stor del av verksamheten mot barnen.
– Det kan bli exempelvis uppdrag, att man ska finna föremål genom att följa en stig som går både utomhus och inomhus, samtidigt som man lär sig om naturen och kulturen i området.
Åsa Nordin Jonsson tror att Snöfällan kan bli den faktor som lyfter turismen i Laponia.
– Absolut. Det är en så häftig byggnad att bara den är värd att besöka.