Drottningen av Stora sjöfallet är aldrig ensam
En riktig höjdare på Ingers meny. Rödingfilé på en bädd av vitvinskokta rotsaker, kokt potatis, romsås och sauce verte.
Foto: Bengt-Åke Persson
Inger Junkka räknar upp kvinnornas gudinnor, akkorna, i den samiska mytologin. Det är deras närhet hon känner när hon vandrar omkring här.
I dag har hon ett tiotal män från Vattenfall som gäster. Kraftbolaget har egna bostäder här men gänget äter på fjällanläggningen. En dag ska de ut i naturen och då får de med sig mat, en muurikka-grill och en säck ved.
- Vad får vi för mat med oss? frågar en av männen.
- Ni får suovas, murkelstuvning och kokt potatis som ni fräser upp på muurikkan, svarar Inger - till männens stora förtjusning.
När karlarna återvänder väntar badtunna och bastu.
Röding och ren
Inger Junkka har sex anställda och just nu också två praktikanter. Dagen innan vi kommer hade hon 78 matgäster.
- Jag har två kockar och tycker mycket om att laga fisk själv. Råvarorna kommer från den lappländska naturens skafferi, säger hon.
Röding, sik, älg, ren, murklor, hjortron och lingon är basråvaror.
Till anläggningen hör 100 husvagnsplatser. 50 är fasta platser bokade av folk i närområdet.
Stugor erbjuder 70 bäddar.
Året här är indelat i två säsonger och "mellantid". Den ena säsongen sträcker sig från mitten av mars till mitten av maj. Den andra börjar med midsommaren och sträcker sig till slutet av september.
Stillhet och ödslighet
- Under våren och vintern är de flesta gästerna från närområdet och resten är norrmän och finnar. Under sommaren kommer holländare, engelsmän, tyskar, fransmän, finnar och folk från Mälardalen.
- Vintersäsongen erbjuder skoteråkning, skidåkning, snöskovandring, isklättring och fiske. På sommaren och hösten gäller dagsvandringar och helikopterturer, säger Inger Junkka.
Stora sjöfallet är inget ställe för långvandrare. Inger beskriver de utländska turisterna som "sådana som sett allt". De kommer för att besöka världsarvet Laponia och för att uppleva stillheten och "ödsligheten".
- De kommer från de europeiska storstäderna och uppfattar det här som ödsligt. För mig är det inte ödsligt, säger Inger.
Mellan säsongerna är det konferenser som gäller på Stora sjöfallets fjällanläggning.
Renhuvud och korp
Inger har satt sin prägel på hela anläggningen. Den samiska kulturen har varit en stor och naturlig inspirationskälla.
I "Ingers hörna" i restauranglokalen vakar ett uppstoppat renhuvud och i restaurangen har gardiner och brickor renhornsmotiv.
I kioskbutiken säljer Inger olika samiska hantverk. Hon berättar om samekvinnan Kristina Nutti i Sitasjaure.
- Jag säljer hennes skoband och slipsar och Kristina brukar säga "Inger, vad skulle vi göra utan dig här på fjället?".
Inger är passionerat intresserad av fåglar och det märks också tydligt här. En stor korp med majestätisk uppsyn vakar över restaurangen och andra fåglar står uppställda här och där.
- Korpen står för vishet och minne. Asaguden Oden hade ju korparna Hugin och Munin som han sände ut för att speja och avrapportera vad som hände i världen. Min korp håller reda på vad som händer här.
Mat till alla
På fågelbordet utanför restaurangen sitter en koltrast och äter tunnbröd - en ovanlig gäst på den här breddgraden.
- Här ger vi mat till alla, säger Inger och beundrar gästen i kolsvart fjäderskrud och gul näbb.
Rävar är andra väl sedda gäster.
- Gästerna uppskattar fågel- och djurlivet, säger Inger.
I Sattis i närheten har samerna ett rengärde och under vintern har många djur utfodrats där. Renskötarna har stugor runt omkring i området och de fördriver gärna sysslolösa kvällar på fjällanläggningen.
- De tycker att det är roligt att komma hit och träffa folk och inte minst långväga gäster tycker om att träffa "riktiga samer".
- Per Suorra, som är min fiskleverantör, brukar säga "ja, du kan känna på mig" när han får frågan om han är riktig same, säger Inger Junkka.
Lockar kvinnor
Hon berättar om sitt höstkoncept "Fjällhelg med kost och hälsa" som lockar många kvinnor i närområdet - fler än vad hon kan ta emot.
- Det är en helg för kropp och själ med god mat och aktiviteter som vinmingel och fjällvandring light med guide. Den som vill kan köpa ansiktsbehandling, manikyr, massage och vackra kläder av proffs inom respektive område.
"Fotokurs á la Stora sjöfallet" i slutet av mars under ledning av fotograf Håkan Hjort lockar också.
Och arrangemanget "Kura skymning" i november är populärt.
- Det innehåller bland annat en vandring efter en stig upplyst av marschaller och annat mys, säger Inger Junkka.
En del aktiviteter leder hon själv.
- Jag kan till exempel ta tio personer, gå på rundvandring med dem här i närområdet och berätta om platserna, säger hon.
Egen favoritplats
De anställda fjällvärdarna leder annars aktiviteter. Inger Junkka köper också tjänster av andra turistföretagare i trakten.
- Jag köper guider. Helikopterturerna tar Fiskflyg, som nu drivs av tredje generationen i en familj, hand om. Turen går över fjälltopparna och ger ett helt annat perspektiv. Man ser in i Sarek, säger hon.
Hennes egen favoritplats i trakten är Teusadalen.
- Det är Lapplands mäktigaste fjäll och det är sååå vackert där.
Inger Junkka och hennes man Janne, som är lärare, har bostad i Gällivare. De har en vuxen dotter, Helena, som bor i Stockholm och arbetar som sjuksköterska.
- Janne är här och jobbar när han är ledig från skolan. Men efter några dagar vill han hem. Jag kan vara här hur länge som helst. Det här är min plats på jorden, säger Inger.
Hon påpekar att hon räknar också sin pappa - mamma har gått bort - och sin bror och hans familj till sin egen familj.
- Pappa kommer snart hit för att vårstäda utomhus, säger hon längtansfullt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!