Gunnar Jonsson från Strömsund utanför Råneå är en av länets mest erfarna biodlare. Han är också biträdande professor i pedagogik vid Luleå tekniska universitet (LTU). Just nu är han involverad i ett spännande projekt involverar skolbarn i Kalix kommun.
– Förr i tiden fick barn vara med och sätta potatis och jobba med djur men det är inte så vanligt i dag. Att känna till matens ursprung och hur den är producerad är en grundläggande demokratisk kunskap som alla bör äga, säger han.
Projektet Food education for the future är ett nordiskt interreg-projekt som fokuserar på skolan och lärandets betydelse för en hållbar samhällsutveckling. Förutom LTU medverkar även Länsstyrelsen i Norrbotten och Kalix kommun i projektet.
Den här dagen träffar han en klass från Töreskolan där Julia Björnfot tar emot på gården i Stora Lappträsk där hon och familjen bor.
– Skolan är ofta väldigt teoretisk. Här ska se få se och prova på själva. Det är viktigt att skolan ger barn och ungdomar möjlighet att utveckla relevanta kunskaper om hållbar närproducerad mat. Det ger unga en relation till hur maten framställs, säger Gunnar Jonsson.
Han lyfter på locket till en bikupa samtidigt som Noel Eriksson och hans klasskamrater har klätt på sig biodlaruniformer och kan därför vara med och se livet i bikupan.
– Det är häftigt att få vara så här nära, säger 12-årige Noel.
Femteklassarna från Töre får i uppgift att hålla koll på om de ser kupans drottning. Efter en stund ropar Noel:
– Där är drottningen.
Men Gunnar är först skeptisk och tror att det handlar om ett rent önsketänkande. Eller – önskeseende – om man så vill. Men det visar sig att Noel Eriksson har ett skarpt öga.
– Jamen du har ju rätt. Där ä r ju faktiskt drottningen, säger Gunnar med både förvåning och glädje i rösten.
Sedan får hela klassen uppleva hur en bidrottning ser ut. Men rätt snart kryper hon undan ner i en mer skyddad plats.
– Vad händer om jag tar med mig drottningen hem till Töre, säger Noel.
Gunnar svarar lugnt och sakligt:
– Då måste de ta fram en ny drottning och det kan ta en månad. Tar man bort drottningen så skadar det bisamhället rätt ordentligt så vi ska låta drottningen stanna här i sin kupa i Lappträsk, säger han.
När kupan är stängd får alla som vill stoppa ner fingrarna och slicka i sig av honungen på en av ramarna som Gunnar har tagit upp.
– Mmm. Gott, säger Noel efter att han har slickat av honungen från fingertoppen.
– Färskare blir det inte. Den här har de nog hämtat i dag, säger han.
På gården finns också höns och små kycklingar. Där finns också en flock med får och Gunnar Jonssons låter de barn som vill få prova på att arbeta och valla fåren tillsammans med den så duktige och meriterade border collien Glenn.
– Trots att vi i Norden har goda möjligheter att på ett miljömässigt hållbart sätt framställa mat minskar vår matproduktion. När vi importerar mat exporterar vi miljöproblem. Dessutom är den låga graden av självförsörjande ohållbar när det kommer till krisberedskap, säger Gunnar Jonsson.
Kalix kommun blir pilotkommun för ett nytt sätt att undervisa. Under det första året kommer skolklasser bland annat få besöka mjölkgårdar, fiskeföretag, trädgårdsodlingar, och fårgårdar.
– Det har varit en bra dag, säger Noel Eriksson.
Som faktiskt fick träffa självaste drottningen i Stora Lappträsk.