Stor risk för gräsbrand – sju bränder under helgen

SMHI har meddelat att risken för gräsbrand är hög i länet och under helgen har räddningstjänsten fått släcka ett flertal bränder runt om i Norrbotten.

19 maj 2019 14:15

SMHI beskriver risken för gräsbränder som stor och uppmanar till stor försiktighet vid eldning utomhus. Under helgen har räddningstjänsten i Norrbotten fått arbeta med att släcka sju bränder hittills.

Pajala: I Antirova utanför Pajala uppstod en gräsbrand under lördag förmiddag. Branden täckte ett område stort som en halv fotbollsplan och spred sig så att även en bastu brann ned. Räddningstjänsten kunde slutligen släcka elden. Även i Kangos utanför Junosuando brann det under söndagen. Gräsbranden spred sig in i skogen, men räddningstjänsten och brandvärnet från Junosuando fick branden under kontroll och kunde släcka den efter cirka en timme.

Kiruna: En gräsbrand i Kiviniemi utanför Kiruna brann på ett område på 50x50 meter. Branden kunde slutligen släckas utan att den spred sig i någon större utsträckning. Det uppstod även en gräsbrand utanför Svappavaara under lördagen som räddningstjänsten också kunde släcka utan att branden spred sig.

Gällivare: Under söndagen brann en mindre brand utanför Gällivare, räddningstjänsten kunde släcka den utan att den spreds.

Övertorneå: I Lampisenpää utanför Övertorneå brann ett område på 200x200 meter på en äng under söndagen. Branden spred sig även till en gammal ängslada som brann ned innan räddningstjänsten kunde få branden under kontroll.

Kalix: I Granån utanför Kalix uppstod under söndagen en gräsbrand. Enligt inre befäl vid räddningstjänsten brann det på område om cirka 75x50 meter innan räddningstjänsten fick branden under kontroll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Öhman