Elitidrottsmannen menar att poliserna har fel

Ett avgörande i regeringsrätten friar elitidrottsmannen, hävdar hans försvarare. Men det är ett påstående som åklagaren avfärdar. "Har ingenting med den straffrättsliga biten att göra."

Stockholms kommun 19 november 2019 18:03

Som Norrbottens Media tidigare har berättat misstänks elitidrottaren, som är i 25-årsåldern och tongivande i sin sport, för vårdslöshet i trafik efter en påstådd tävlingskörning på en 30-sträcka i Stockholm. 

Efter den händelsen drogs 25-åringens körkort in.

Men nu påstår Erik Widman, advokat som försvarar elitidrottsmannen, att körkortet drogs in felaktigt. Att detta i förlängningen innebär att hans klient inte kört grovt olovligt den 23 januari i år.

Ett brottspåstående som även det avhandlades i Stockholms tingsrätt på tisdagen när den misstänkte fanns med via videolänk från Norrbotten.

Om inte misstankarna nådde upp till sannolika skäl efter den misstänkta tävlingskörningen sommaren 2018, då var återkallelsen felaktig hävdar advokaten. 

Under snart ett år har elitidrottsmannen helt förnekat brott när det gäller händelsen i Luleå. Men de två polismän som jagade honom i hög fart i ett bostadsområde har hållit fast vid sina berättelser. Att det var elitidrottsmannen som körde den mörka lyxbilen, och att det var han som försökte springa ifrån dem.

I det första förhöret erkände elitidrottsmannen, bara för att i nästa förhör svänga och helt förneka brott.

När det var dags i rätten ändrade han sig igen.

– Jag blev rädd och sprang därifrån. Men sedan ångrade jag mig och gick tillbaka, säger han och fortsätter:

– Jag tänkte att jag kunde köra hem den. Det var dumt.

Dagen innan händelsen hade han klarat uppkörningen för att få tillbaka körkortet. Det som återstod var teoriprovet som han missat två dagar tidigare.

När det gällde den påstådda tävlingskörningen var elitidrottaren tydlig: han ökade farten vid ett enda tillfälle vid ett byte av körfält. 

– Det gick inte alls så fort som poliserna säger, säger elitidrottaren som menar att han tagit lärdom av en tidigare olycka han varit med om.

Kammaråklagare UIf Blendow gav inte mycket för Widmans invändning om den felaktiga återkallelsen.

– Där har vi rättsfall från Högsta domstolen att ta hänsyn till och framför allt hovrätten som har sagt: återkallelsen som han är delgiven ska ligga till grund för hans uppsåt. Han visste att han inte fick köra, säger han.

Blendow var helt säker på att elitidrottsmannen kommer att dömas för biljakten.

– Där finns det överrättspraxis. Vet du om att du inte får köra, så får du inte köra bil, säger Blendow som yrkar på att elitidrottsmannen ska dömas till dagsböter.

Dom meddelas om en vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kommentera
Läs mer!

Regioner stoppar "oskuldsläkare"

Vård
Regioner stoppar "oskuldsläkare"

Fick 16 år för knivmord på vän – vill få vård

Brott
Fick 16 år för knivmord på vän – vill få vård
Visa fler
Ämnen du kan följa