En lösning i den högre skolan

I början av juli avgörs Universiaden, de olympiska spelen för eftergymnasiala studenter.Men i dag kan NSD avslöja att basketförbundet tar ut spelare – som egentligen inte studerar.– Jag ser inget konstigt med det, säger landslagschefen Jonte Karlsson.– Det kan man ha olika åsikter om, säger Josef Åman, generalsekreterare för Sveriges Akademiska IF.

STOCKHOLM/BASKET2013-06-06 06:01

Universiaden är OS för studenter. Precis som vid de Olympiska Spelen hålls en sommarunversiad och en vinteruniversiad.

Och detta har pågått sedan starten i italienska Turin 1959.

Så här lyder kraven för att få delta i Universiaden (saxat från Sveriges Akademiska IF:s hemsida):

”Man ska bedriva eftergymnasiala studier (universitet, högskola, folkhögskola, ky-utbildningar och komvux är behörighetsgrundande). Man uppfyller även FISU:s studiekrav om man avlagt eftergymnasial examen senast kalenderåret innan Universiaden avgörs”.

Båda LF-spelarna Christopher Ryan och Andreas Person är uttagna och aktuella för spel med basketlandslaget i sommarens Universiad – ingen av dem sysslar med några eftergymnasiala studier sedan tidigare.

– Jag vet inte vad jag ska studera. Jag har har inte hunnit fundera klart och har inte bestämt mig ännu, säger guarden Christopher Ryan.

Skrev in sig för att kunna spela

Detsamma gäller stora delar av observationstruppen som tagits ut att representera Sverige. Bland annat Norrköpings Pierre Hampton som NSD har pratat med. Han har hoppat på en sommarkurs efter att han blev uttagen till truppen.

– Jag pluggade ingenting när jag blev uttagen. Vi fick ett papper i januari om att man kunde söka kurser. Nu går jag en förberedande kurs i matte under sommaren för att kunna vara med och spela, säger Pierre Hampton.

08 Stockholm-guarden Erkan Inan driver en restaurang med sin storebror i Stockholm. Han har inte tid för studier – men har också skrivit in sig på en sommarkurs i efterhand.

– Jag har absolut inte den tiden. Jag skrev in mig i efterhand för att kunna vara med. Det är en mattekurs som håller på just nu, säger Erkan Inan.

Josef Åman är generalsekreterare för Sveriges Akademiska IF. Föreningens uppdrag är bland annat att kontrollera så att alla deltagande spelares studieintyg stämmer.

– Det stämmer att i observationstruppen som basketförbundet tog ut var inte alla studenter.

Har varit tydliga med studiekravet

– Men vi har varit väldigt tydliga från sida att man måste vara inskriven på en utbildning för att få vara med. Det är en behörighetskontroll som görs av vårt internationella förbund på plats. Men det räcker alltså att vara inskriven någon gång under 2013 på en universitetskurs till exempel, säger Josef Åman.

Är det moraliskt rätt att göra som basketförbundet?

– Jag förstår hur du tänker. Det kan man ha olika åsikter om. Men vi följer regelverket. Det finns inget krav på att man ska vara inskriven på utbildningen ett halvår eller ett år innan, säger Åman.

Är det vanligt att andra idrotter gör likadant?

– Även om studieintygen ska presenteras först på plats så samlar vi in dem i så god tid som möjligt. Men det sista jag hörde från min kollega är att alla intyg ska vara inskickade och klara. Det är några luckor kvar. Och det är mycket riktigt några basketspelare som saknas.

Händer det att spelare börjar en kurs, bara för att få vara med, och hoppar av den efter Universiaden?

– Inget säger att man måste ta ett visst antal poäng eller något. Men det är inte tanken att man ska göra så, förstås. Det tycker jag inte vore bra. Men i strikt, formell mening är det inget fel.

Landslagschefen Jonte Karlsson ser inga problem med laguttagningen till Universiaden. Han menar att det här är ett sätt för att få spelare att utbilda sig.

– Du får fråga spelarna själva om den biten. Jag är bara intresserad av att ”pusha” spelare till att utbilda sig. Men det finns sådana som inte valt att studera och de är inte kvar heller, säger Jonte Karlsson.

I USA tar man bara med spelare som studerar sedan tidigare. Varför gör inte Sverige så?

– I USA är det ganska lätt. Med tanke på alla NCAA-lag (college) som finns. Alla deras spelare som spelar är organiserade till skolor. Men det finns andra länder som gör på det sättet som vi gör. I ärlighetens namn kan jag säga att det finns länder som kanske löser det på ett annorlunda sätt. Vi är svenskar och vi följer reglerna väldigt strikt, säger Karlsson.

Känns det inte som att ni tar en genväg?

– Hur skulle det vara en genväg? Det kan inte jag svara på. Det måste respektive spelare svara på. Vi vill ha bra spelare och vi vill att de ska studera. Jag kan inte garantera att någon, i någon yrkesgrupp i samhället, tänker gå klart eller inte. Det är som med alla. Du kanske byter jobb om tre veckor. Det vet inte jag. Jag ser inget konstigt med det, säger landslagschefen och fortsätter:

– Ska man bara ta ut spelare som går i skolan från början?

Ja, är inte det tanken?

– Njaaae. Det är väl inte riktigt tanken med det hela. Man vill få så många som möjligt att studera. Men det är många av spelarna som redan studerar. Vi vill ta ut i första hand de som studerar och håller en sportslig nivå. Vi vill inte betala en halv miljon kronor och skicka de som spelar i division IV västra götaland. Det säger sig självt eftersom det är ganska kostsamt och ett mini-OS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om