20 mars 2018 publicerade Brottsförebyggande rådet (Brå) en ny rapport om yrkesrelaterad utsatthet för brott. Förutom ökningen så undersökte man även vilka yrkesgrupper som var mest utsatta och hur många av brotten som polisanmäls.
Det som Brå fick fram var att bevakning- och säkerhetsyrken (militär, polis) hade störst utsatthet, där 21 procent av de deltagande i undersökningen hade uppgett att de blivit utsatta för brott i arbetet, 14 procent inom socialt arbete (socialsekreterare) och tredje mest utsatta enligt Brå var hälso- och sjukvården där 6 procent blivit utsatta för brott.
– En större utsatthet i dessa yrkesgrupper har troligen att göra med yrkets karaktär. Att ha direktkontakt med andra än sina kollegor, särskilt potentiellt aggressiva personer, samt att utöva kontroll eller makt över andra verkar öka risken att utsättas för hot och våld i arbetet, säger Elisabeth Nordén, utredare på Brå.
I undersökningen så tog man reda på att ungefär var fjärde person polisanmäler yrkesrelaterade brott.
Varför polisanmäler inte alla när de blir utsatta för brott på jobbet?– Främst så svarade deltagarna att man anser att det ingår i arbetet men det kan även handla om andra anledningar, berättar Elisabeth Nordén.
Enligt rapporten så har yrkesrelaterat brott mot person ökat under åtta år, varför har ökningen skett?– Det kan handla både om en faktisk ökning men även att fler brott synliggörs. Minskad tolerans mot brott på arbetsplatsen kan ha lett till att fler väljer att berätta om brotten.