Triss i S: ”Vi har större reell makt att påverka”

Tre unga kvinnliga politiker från Norrbotten har tagit plats i maktens korridorer i Stockholm. För NSD berättar S-trion om jobbet i riksdagen, mentorskap och vilka frågor de driver hårdast just nu.

KVINNOHISTORIA. Emilia Töyrä, Hannah Bergstedt och Ida Karkiainen i riksdagens kvinnorum – där konst som skildrar kvinnors liv i politiken och samhället finns.

KVINNOHISTORIA. Emilia Töyrä, Hannah Bergstedt och Ida Karkiainen i riksdagens kvinnorum – där konst som skildrar kvinnors liv i politiken och samhället finns.

Foto: JOHANNA LUNDBERG

STOCKHOLM2014-11-20 07:00

Dagen innan vi träffas i riksdagens café har Emilia Töyrä gjort sitt första anförande i en allmänpolitisk debatt i riksdagen. Hon är helt ny i riksdagen och rätt ny i politiken också. Hon blev medlem i Socialdemokraterna för tre år sedan.

Töyrä valde att prata om döden på arbetsplatsen.

– Jag tog upp det utifrån min egen erfarenhet. För två år sedan höll jag på att dränkas i malmmylla på mitt jobb på LKAB i Kiruna. När jag skulle lasta ett tåg kom det in 200 ton malm i den kuren jag satt i. Om jag inte hunnit ut hade jag inte överlevt, säger hon.

Töyrä berättar att Sverige har 0,6 arbetsmiljöinspektörer per 10 000 anställd medan Danmark och Norge har 1,1. ILO:s rekommendationer är 1,0.

– Vi har mycket att jobba på där. Vår regering väljer att satsa på arbetsmiljöfrågorna. Det har skurits ned så mycket på det att det bara är en enda person på Arbetsmiljöverket som kan gruvfrågor och den personen finns i Stockholm, säger hon.

Hur kändes att hålla ett anförande?

– Jag var nervös och beredd på att någon skulle begära replik men när jag var färdig kom det ingenting. Jag gick och satte mig helt besviken, ha ha.

Även Ida Karkiainen gjorde debut i talarstolen. Hon, med erfarenhet från barn- och utbildningsnämnden i Haparanda, valde att prata om läraryrket.

– Lärarna är den viktigaste faktorn för elevers resultat och måluppfyllelse. Att höja statusen på läraryrket är en viktig framtidsfråga. Jag fick en replik på det, men den handlade inte om det jag pratade om, säger Ida Karkiainen.

Medan Karkiainen och Töyrä är gröna i riksdagen är Hannah Bergstedt lite av en veteran då hon suttit en mandatperiod tidigare (och varit ersättare mandatperioden före det). Hon sitter bland annat i Skatteutskottet.

– Mitt arbete består just nu av att jobba med att kommunikationen mellan socialdemokraternas riksdagsgrupp och regeringen fungerar på ett bra sätt. I Skatteutskottet jobbar vi med ett tiopunktsprogram om schyssta villkor på arbetsmarknaden där en del handlar om säkerhet. Och så jobbar vi med att få igenom en budget, säger Hannah Bergstedt.

Emilia Töyrä har blivit lite grann av Hannah Bergstedts lärjunge.

– Hon har hjälpt mig att se mina egna styrkor och brister på ett sätt som jag inte skulle ha gjort själv, säger Emilia Töyrä.

Medan Ida Karkiainen har fått stöd av Sven-Erik Bucht vars plats i riksdagen hon fick ta när han fick ministeruppdraget.

– Det politiska uppdraget är ju sådant att man får både ris och ros. Vi sitter på makt och man blir hela tiden bedömd och utvärderad, säger hon.

Trivs du med det?

– Jo, jag trivs med det men det tär på en och det är viktigt att det finns personer runtomkring en som har erfarenhet, som man kan få gråta ut hos. Sven-Erik brukar ringa mig och fråga hur det går och det är jag glad för.

Bucht har ju själv hamnat i blåsväder, har du stöttat honom tillbaka?

– Jag tror han har koll på läget. Jag kan bara instämma i vad någon sade om det skulle vara något problem i Karungi? Det finns ju inte så många stugor där. Nu har han lämnat in en bygglovsansökan till kommunen, säger Karkiainen.

Tisdagar, onsdagar och torsdagar är de oftast på plats i Stockholm. De andra dagarna är förlagda i Norrbotten.

Hur mycket känner ni att ni kan påverka?

– Politik och demokrati kräver tålamod, så är det. Det finns ingen absolut makt hos en enda person. Motioner, interpellationer och debatter är verktyg att påverka, säger Hannah Bergstedt.

Förra mandatperioden fick hon igenom tre motioner varav en handlade om ett tillkännagivande av 75-dagarsregeln i a-kassan.

– Den regeln gör inte att man kommer närmare arbete utan tvärtom tvingar den dig att säga nej till jobb. Motionen fick majoritet i riksdagen men det lyssnade inte dåvarande regering på, säger hon.

– Det är klart man vill påverka, det är ju det som gjort att man blivit politiker. Motioner är oppositionens verktyg att väcka frågor. Vi som är i regeringsställning kan gå andra vägar, vi kan ringa till ministrarna och säga hej det här är en fråga vi vill ta upp. Vi kan trycka på i frågor som vi vill driva, säger Ida Karkiainen.

– Ja, så är det. Vi har en större reell makt nu att kunna påverka till statsråden, säger Emilia Töyrä.

Mer om Hannah, Ida och Emilia

fakta↔

Hannah Bergstedt

Ålder: 37.

Bor: Piteå.

Familj: två döttrar, 12 och 14 år.

Fritidsintressen: ledig tid ägnas åt långsamma frukostar i sällskap av döttrar och P1, middag och vänner. Älskar att dansa och sjunga.

Politisk förebild: Ottar Jensen.

Uppdrag: ledamot i Skatteutskottet, suppleant i Ledamotsrådet och Näringsutskottet.

Ida Karkiainen

Ålder: 26 år.

Bor: Haparanda, uppvuxen i Matkakoski.

Familj: sambon Mattias och dottern Liv, 10 månader.

Fritidsintressen: vara ute i naturen, gärna på skoter eller båt.

Politisk förebild: Margot Wallström.

Uppdrag: suppleant i Kulturutskottet.

Emilia Töyrä

Ålder: 29 år.

Bor: Kiruna.

Familj: mor, syskon, systerdöttrar, hund.

Fritidsintressen: träna, läsa, ligga på kompisars soffor.

Politisk förebild: Flera, hittar nya varje dag. Helen Pettersson (Umeå) är min senaste.

Uppdrag: ledamot i Konstitutionsutskottet, suppleant i Utrikesutskottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om