Det som krävs för att den nya mobila tekniken ska fungera inomhus är enligt henne att signalerna förstärks – vilket många missar:
– Det gör man med en extern antenn och en speciell router som ingår i vår ersättningslösning.
Att det inte fungerat hos Gunnar Liljebäck i Stråkan (gårdagens NSD) beror enligt Gunterberg på handhavandefel. När det sedan gäller Överkalix kommuns signaler om att trygghetslarmen inte fungerar överallt över det mobila nätet säger hon att kommunen har ansvar för att se till att signalerna förstärks och ordna batteribackup:
– Överlag är det nya digitala trygghetslarmen säkrare än de gamla, bland annat för att dubbla operatörer kan anlitas för samma larm.
Men om båda kommunicerar mot samma mast och den lägger av?
– Vi har en batteribackup på två-fyra timmar medan ett elavbrott i snitt varar i 15 minuter. Men sedan har ju elbolagen ett ansvar att distribuera elen.
Vilket ansvar har Telia gentemot de i Kalix älvdal som inte har haft vanlig mobiltelefoni på tio år?
– Det går så långt tillbaka i tiden, så jag kan inte kommentera den dialog som fördes då. Men återkoppling till vår kundtjänst är naturligtvis viktig.
Telias presskontakt tar flera gånger upp att kommun- och landstingsägda IT Norrbotten har gjort upphandlingar kring Norrbotten och Västerbottens mobil- och fibernät med konkurrentbolag till Telia:
– Väljer politikerna att utveckla infrastrukturen med andra aktörer än Telia har de ju gjort det valet.
Apropå Överkalix kommuns kritik mot att man inte har fått klartecken för att nyttja befintliga fibernät säger Inger Gunterberg att samtal pågår men att Skannova väntar på en kartkomplettering från kommunen.