Studien, som är gjord av Annika Lindahl Norberg, psykolog och forskare på Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm, är baserad på 29 nattarbetande sjuksköterskor och barnmorskor.
Utgångsfrågan i studien var: Vad är viktigast för att kunna rekrytera och behålla sjuksköterskor och barnmorskor som måste jobba natt?
Resultatet av studien gav två tydliga svar. Det ena är att fasta scheman föredrogs före rullande scheman. Det andra är att det ska finnas tid för återhämtning och tid att ställa om sömnen efter nattarbete.
‒ Man ska komma ihåg att nattpassen också är extra långa, oftast omkring tio timmar, ibland utan möjlighet till rast eller att gå ifrån arbetsplatsen. Det var ingen av dem som vi intervjuade som arbetade mer än tre nätter i sträck. Alla tyckte att det tar tid att återhämta sig efter nattpassen och det behövs mer än en ledig dag för att ställa om när man har arbetat natt, säger Annika Lindahl Norberg, till vårdfokus.se.
Just sömnen och att kroppen måste ställa om sömnklockan var en av sakerna som de intervjuade lyfte som negativt men det fanns också saker som de upplevde positivt med nattarbete.
‒ De var nöjda med arbetets innehåll på natten. De intervjuade kände tillfredsställelse med det arbete de gjorde för att det var stort fokus på omvårdnaden. De uppskattade också att få arbeta självständigt och att fatta beslut självständigt. Men det är också ett stort ansvar och kräver att man är trygg i sin kompetens.