Vi träffar Sarah Oja utanför det gigantiska poliskomplexet på Kungsholmen i Stockholm. Här finns bland annat Kronobergshäktet som har underjordiska tunnlar till det som kallas säkerhetssalen där de allra farligaste personer får sina saker prövade i domstol. Huset inrymmer även rikspolisstyrelsen och NOA, Nationella operativa avdelningen.
Vi träffas på gården utanför polishuset, i den så kallade polisparken. På andra sidan grönområdet ses Stockholms tingsrätt. Men vi börjar intervjun inne i ett traditionellt mötesrum inne i polishuset.
På andra sidan bordet sitter före detta Luleåbon Sarah Oja. På hennes mörkblåa uniform står det Fotograf.
Sarah Oja berättar att hon växte upp på bostadsområdet Örnäset i Luleå och efter genomgången grundskola studerade hon på NTI-gymnasiet.
Det går inte att undgå att fotografering är hennes stora intresse och som nu faktiskt är hennes jobb.
Vad gjorde du efter gymnasiet?
– Jag flyttade till Malmö där jag gick på Folkhögskola med inriktning foto. Jag fortsatte att studera foto i Göteborg där jag tog en kandidatexamen på högskolan i fotografi. Jag har också läst kriminalteknik på högskolan i Skövde och på mittuniversitetet i Sundsvall.
Okej, och sedan började du arbeta på NFC, hur ser en vanlig arbetsdag ut?
– En kort sammanfattning är att jag säkrar spår fotografiskt i största delen på vår forensiska laboratorium men även dokumenterar brottsplatser, antingen med stillbilder eller filmkamera men också med en drönare.
Berätta mer specifikt?
– Ofta handlar det om våldsbrott i en bostad, exempelvis ett mord eller dylikt. Jag tar bilder på bloddroppar, fingeravtryck, skicket i bostaden i allmänhet, döda kroppar, vapen, egentligen allt som kan vara av intresse för utredningen kring händelsen.
Har du arbetat något med alla dessa skjutningar som skett i Stockholm senaste åren?
– Ja, flera stycken. Tyvärr är jag hindrad att berätta något om dessa på grund av sekretessen. Det jag mest har jobbat med är mord inne i bostäder. Jag har jobbat med det här i åtta år och jag har varit på många mord.
Du får se ett och annat. Hur reagerar du på allt elände?
– Jag ligger inte sömnlös på nätterna. Jag är en länk i en lång kedja. Men visst, det handlar om döden, narkotikabrott, sexualbrott, våld där barn är inblandade.
Hur är kulturen hos er i gruppen. Tänker på poliser, kriminaltekningar och andra?
– Jag måste också säga att det förekommer ingen som helst machokultur bland oss och om det är så att det blir jobbigt för någon har vi debriefing att tillgå.
När använder du drönaren?
– Det handlar främst om dokumentation utomhus. Det kan vara allt från mordplatser, spårsäkring av olika slag. Jag filmar och plockar sedan ut bilden från filmen. Det är ofta polisens tekniker som kallar mig till platserna, ofta vill dom att jag ska hjälpa till med spårsäkring. Drönare används också på en del demonstrationer, där är vi utifall något skulle gå fel.
Du verkar trivas med ditt arbete?
– Det handlar om problemlösningar och det gillar jag.
Vi lämnar konferensrummet och tar steget ut till Polisparken där Sarah Oja visar upp sitt arbetsredskap, drönaren.
– Det skulle vara kul att få visa er när jag flyger drönaren men här får vi inte flyga. Det är så många viktiga byggnader här så det är full sekretess. Detta är ett restriktionsområde eftersom det är ett skyddsobjekt så man kan inte flyga hursomhelst. Ni får nöja er med att jag visar upp drönaren, säger Sarah Oja och håller upp sitt arbetsredskap.
Sarah Oja berättar att man absolut inte får skicka upp en drönare i luften bara så där.
Berätta?
– För det första måste man ha ett drönarkort, man måste gå en utbildning för att bli fjärrpilot. Det finns platser måste man söka tillstånd för att få filma med drönare. Även vi måste ibland söka tillstånd hos Transportstyrelsentillstånd för att få flyga på vissa platser, men det brukar gå jättesnabbt för oss att få tillstånden. Det är bland annat förbjudet att skicka upp en drönare vid flygplatser, helikopterplattor och annat.
Sarah Oja säger att allt om drönare, hur man utbildar sig, om tillstånd, var man får göra och framför allt vad man inte får göra utan tillstånd, finns att läsa på Transportstyrelsens hemsida.
Ser du någon utveckling inom ditt yrke?
– 3D är intressant. Då han man utläsa exakta avstånd mellan olika objekt och det är ju jättebra.