Åklagaren om beslutet att släppa Leif-Ivan Karlsson

Åklagaren beslutade att Leif-Ivan Karlsson inte skulle omhäktas. Han satt häktad för att inte kunna störa utredningen av grova ekonomiska brott som rör fartyget Birger Jarl numera Baltic Star. "Vi har begränsat hans möjligheter att påverka utredningen", säger Maximillian Berg Molin.

Leif-Ivan Karlsson är misstänkt för flera brott som ska ha skett mellan 2019-2021 och upptäcktes i samband med konkursen av ett av hans bolag.

Leif-Ivan Karlsson är misstänkt för flera brott som ska ha skett mellan 2019-2021 och upptäcktes i samband med konkursen av ett av hans bolag.

Foto: Åsa Wallin

Stockholm2024-04-17 10:44

Det var den 5 april som Överkalixbördiga Leif-Ivan Karlsson häktades vid Södertörns tingsrätt. Karlsson hade begärts anhållen i sin frånvaro 21 mars och han greps 2 april i sitt hem i Stockholm. Åklagaren befarade att han skulle kunna undanröja bevis i en pågående brottsutredning. Tisdag 16 april, efter två veckor, släpptes Karlsson ur häktet.

– Det var mitt beslut att sätta honom på fri fot igår. Han har suttit häktad på grund av kollusionsfara, det vill säga att det fanns risk att han kunde påverka eller försvåra utredningen, säger Maximillian Berg Molin, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Berg Molin menar att utredningen pågått under de veckor företagaren suttit häktad och åtgärder vidtagits, huvudsakligen förhör, för att minska risken för påverkan.

– Vi har begränsat hans möjligheter att påverka utredningen och då ska han inte sitta frihetsberövad längre.

Misstankarna kvarstår dock och åklagaren förklarar att brotten som Karlsson misstänks för i huvudsakligen rör hanteringen av fartyget Birger Jarl (numera Baltic Star).

– Jag kan dock inte gå in precis på vad det handlar om.

Brottmålsutredningen berör inte bråket kring fartyget som legat ankrat i Lunde hamn en tid och bland annat läckt olja. För detta har Karlsson tilldelats vite och Kramfors kommun har krävt att Karlsson ska flytta fartyget därifrån. Enligt uppgift ska Karlsson, som bor delårsvis i USA, varit i Sverige för att sälja fartyget. 

undefined
M/S Birger Jarl numera M/S Baltic Star flyttades från hamnen i Timrå till Lunde i Kramfors. Kustbevakningen inledde efter flytten en utredning om brott mot lagen om fartygssäkerhet då det fanns uppgifter om att skeppet inte var sjödugligt. Sedan dess har fartyget stått i Lunde.

Leif-Ivan Karlsson misstänks för fyra grova ekonomiska brott: Grov oredlighet mot borgenärer, grovt försvårande av konkurs samt två fall av grovt bokföringsbrott. 

– Döms han för ett eller flera av brotten så är det fängelse på straffskalan, säger Maximillian Berg Molin.

Angående risken att den brottsmisstänkte företagaren håller sig undan vid eventuellt åtal, bedömer åklagaren den som liten.

– Han greps efter att han kom hem från USA, jag har ingen anledning att tro att han ska undandra sig på grund av det här. Han har snarare kommit hem för att delta i möten kring Think Pink-målet vad jag förstår.

Leif-Ivan Karlsson förnekar brott. Vi har sökt både Karlsson och dennes advokat för kommentar. Expressen har pratat med företagaren och miljonären som är kritisk till misstankarna mot honom:

– Det har inte begåtts några fel med fartyget som det gäller. Fartyget är överfört till ett nytt bolag för bokfört värde inom samma koncern. Jag har haft rådgivare och jurister sedan lång tid tillbaka för jag visste att det kan bli problem om man gör fel. Men jag har gjort precis klockrent korrekt, säger han.

Han hävdar att åklagaren bygger sitt mål på att Baltic Star ska ha sålts två gånger, något som Karlsson förnekar. Han säger vidare att han inte tror det kommer bli något av misstankarna.

– I det här fallet kommer det inte att bli något åtal och gör det det så gör det mig ingenting. Då handlar det om en rättegång om ett år kanske eller två. Den dagen, den sorgen. Fortsättning följer. Det finns två alternativ. Åklagaren förstår att jag inte har gjort något fel och det blir inget åtal eller så ska han jävlas för att få mer publicitet och så blir det åtal och rättegång och jag blir friad, säger Karlsson.

Fotnot: Think Pink-målet rör misstankar om omfattande miljöbrott i samband med avfallshantering. Karlsson var tidigare vd för företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!