Det var vid påsk i fjol som NSD berättade den hjärtskärande historien om Banarne. En privatperson kom körandes längs en avtagsväg mot Altertjärn, i skogarna någonstans mellan Norrfjärden och Öjebyn, då han fick syn på en mystisk igentejpad banankartong vid vägkanten.
Han öppnade kartongen - och i den fanns en omkring sju månader gammal hankatt, röd i färgen och vit under hakan. Katten lämnades till föreningen Kattakuten.
- Jag har aldrig varit med om något liknande. Hur kan man göra så? Katten hade inte överlevt länge till, särskilt inte vid minusgrader. Det här är djurplågeri, sa Karin Johansson, föreningens kassör.
Katten fick namnet Banarne, eftersom han hittades i en banankartong. Han undersöktes av veterinär, kastrerades, id-märktes och vaccinerades.
Vid den här tiden var Annelie Porseryd med familjen - maken Michael samt barnen Alvis, 8, och Calle, 11 - hemma hos sina föräldrar i Boden på besök.
- Vi såg bilden på Banarne i tidningen och blev helt galet förälskade i hans blick på en gång. Han var VÅR katt - så var det bara, berättar Annelie Porseryd.
Vasastan blev bättre än Kalix
De kontaktade Kattakuten och anmälde att de ville ta hand om Banarne och ge honom ett nytt hem. Men en familj från Kalix hade varit snabbare.
- Det kändes jättetråkigt men det var ju bara att acceptera, säger Annelie Porseryd.
Men efter några veckor ringde de från Kattakuten och berättade att Banarne inte verkade trivas i Kalix så familjen Porseryd skulle få chansen att "adoptera". Banarne skulle bli storstadskatt.
- Jag flög upp i juni och hämtade hem Banarne. Sedan dess har han bott här hos oss i lägenheten i Vasastan. Han är så tillgiven och charmig - och jättebusig, säger Annelie Porseryd skrattande.
Han har blivit hela familjens favorit. Inte minst uppskattas han av Alvis och Calle som ofta leker och busar med den alltid lika upptågssugne Banarne. Han har även accepterats av familjen andra katter, två fyra år gamla kattfröknar.
- Han har haft det jobbigt som liten. Benen är inte riktigt fullt utvecklade. Troligen för att han inte har fått nog med näring. Han hade också en gammal fraktur på käken som hade läkt dåligt. Men han har opererats och nu säger veterinärerna att han inte har ont längre. Det känns bra att han som fick en så tuff start på livet nu verkligen ser ut att trivas och vara trygg, säger Annelie Porseryd som hoppas att fler människor ska öppna sina hjärtan för djur i behov av nya hem.
- Han är vår guldklimp. Dessa fantastiska djur har så otroligt mycket att ge oss människor.