Den 18 maj börsnoterade Per Wahlberg, 51, sitt företag på Nasdaq First North Premier i Stockholm. En hybrid till Nasdaq Stockholm med svenska, danska, finska och isländska företag som generellt sett är mindre än de som är noterade på övriga OMX-listor.
Vad gör ni för någonting i Ovzon?
– Vi förser med en mobil bredbandstjänst via satellit. Vi har utvecklat en unik satellittjänst som möjliggör väldigt små mobila (lättanvändbara) satellitterminaler på marken som kan överföra höga datahastigheter. Som vi ser det är det den första satellittjänsten som kombinerar mobilitet med bredband.
Hur startade allt?
– Vi startade för ungefär tio år sedan. Innan dess hade jag med en kollega från Svenska rymdbolaget startat ett bolag, Swe-DishSatellite System, som under lång tid hade sin produktion uppe i Kalix, säger Wahlberg och fortsätter:
– När jag jobbade på svenska rymdbolaget hade jag utvecklat en liten ”transportabel” satellitterminal som kunde sända digitalt ljud, MP2, (föregångare till MP3) och som reportrar själv skulle kunna använda för att sända digitalt/högkvalitativt ljud till huvudkontoret (ex SR) oavsett var man befann sig i Sverige.
Hur gick det?
– Det fanns inte så stort intresse inom rymdbolaget för detta och eftersom jag dels led av en stark entreprenörsanda och dels att jag visste att SR var mycket intresserad av satellitterminalen så hoppade jag av rymdbolaget och tog med mig en kollega för att starta vad som blev Swe-DishSatellite System. Över tiden blev Swe-Dish ett världsledande bolag på mobila satellitterminaler och sålde till tv-bolag och försvarsorganisationer över hela världen.
Wow, hur kom det sig att ni var först?
– Vi gjorde vad som då var världens minsta satellitterminaler, men kunderna ville ha något som var ännu mindre och det resulterade senare, efter att Swe-Dish hade sålts till ett amerikanskt bolag, startpunkten för Ovzon. Nu förser vi som sagt med en komplett kommunikationstjänst, inte bara hårdvara/terminaler på marken. Och den tjänst vi förser med möjliggör ännu mindre terminaler än tidigare.
Men allt hade kunnat gå åt skogen, berätta?
– Egentligen finns det en röd tråd från min tid på Svenska rymdbolaget och när Sverige sköt upp en satellit som kallades Tele-X. Tele-X var en så kallad direktsändande satellit och var signalmässigt väldigt kraftfull jämfört med de andra satelliter som fanns då. Detta betydde att man kunde ha betydligt mindre antenner/paraboler på marken jämfört med tidigare. Från början jobbade jag med satellitkontrollen i Kiruna, Esrange.
– Jag minns en gång i slutet av 80-talet när satelliten precis hade skjutits upp i rymden. Eftersom detta var ett svenskt prestigeprojekt så fick vi många besökare. En dag skulle en delegation med ambassadörer hälsa på i kontrollrummet och jag fick till uppgift att berätta hur Tele-X skilde sig från andra satelliter. Jag funderade hur detta bäst skulle illustreras för icke tekniker. Till slut tog jag ett litet kastrullock från köket på Esrange (möjligtvis från paltgrytan) och med det som antenn blev det en perfekt bild av TV4 som just hade börjat sända en testbild via Tele-X.
Vad sa besökarna?
– Jag vill minnas att under besöket så var en av ambassadörerna, möjligtvis den italienska, mycket skeptisk och satte handen framför grytlocket för att se att bilden försvann, vilket den gjorde. Nu hör det till saken att under denna tid så fanns det också ett visst politiskt motstånd mot att sända tv via satelliter, eftersom satelliter på grund av deras natur är gränsöverskridande. De vill säga att de täcker områden som är större än ett land.
– Denna politiska inriktning ville ha kontroll över distributionen av tv i Sverige. En dåvarande kulturminister hade till och med talat om att förbjuda paraboler. Nu var det så att samtidigt med ambassadörerna så följde också ett antal reportrar från svenska dags/kvällstidningar. Dagen efter besöket kunde man därför läsa i en tidning att en ”yngling” (på den tiden) har tagit emot satellit-tv med ett kastrullock, hur skulle kulturministern ställa sig till detta, skulle han förbjuda kastrullock också?
Var kommer rymdintresset ifrån?
– Jag har alltid, sedan jag var väldigt liten, varit intresserad av rymden. Människan hade just satt sina första fotspår på månen. Tiden präglades ju då av en enorm framåtanda, framåtskridande, allt tycktes vara möjligt.
Hur gick tankarna inför börsnoteringen 18 maj?
– På slutet tror jag att vi var så inne i alla processer för att säkerställa att allt skulle bli klart i tid och gå bra så att vi inte riktigt hann reflektera eller tänka några djupare tankar. Men vi visste att intresset var stort och det kändes bra. Bolaget jobbar nu vidare med det som vi har presenterat i prospektet, de vill säga att bland annat få allt på plats för att på sikt få upp egna satelliter.
Vad har gensvaret varit hittills?
– Det har varit bra.
Vad är målsättningen?
– Målsättningen med börsnoteringen syftade dels att lösa upparbetade skulder som uppkommit under bolagets långa utvecklingsfas, dels att expandera nuvarande affär och till sist att skapa bättre förutsättningar för att kunna ta det steg vi har velat göra från första början, att skjuta upp egna satelliter
Hur många arbetstimmar har du en vanlig vecka?
– Ja, det blir nog ganska många. Ibland kan det vara svårt att hålla reda hur många på eftersom man ofta jobbar även när man är hemma på kvällarna.
Vad gör du helst en ledig dag?
– Umgås med familjen.
Ditt smultronställe i Norrbotten?
– Måste ju säga Älvsbyn då eftersom jag är född där. Men Piteå är också mycket bra.