På väg in till hans kontor (dit ingen annan media fått komma tidigare) på landsbygdsdepartementet ett stenkast från riksdagshuset i Stockholm förklarar pressekreteraren att Sven-Erik Bucht inte kan prata på grund virus på stämbanden. Hur det ska gå att intervjua framstår i den stunden som ganska oklart.
Och väl inne på kontoret blir det värre.
Norrbottens starka man i regeringen tar emot oss med en stor bomullstuss uppstoppad i ena näsborren.
– Jag har blött näsblod, väser han fram med hes röst.
Läkaren har ordinerat hans stämband vila i fyra dagar. Han anstränger sig för att rösten ska höras.
Det var en av mina frågor. Hur du håller hälsan i skick?
– Det är absolut inga problem. Jag brukar inte bli förkyld så ofta men när jag blir det brukar jag få problem med stämbanden och nu har det suttit i en hel vecka för att jag måste prata, prata, prata...
Han klev på sitt nya uppdrag den 3 oktober och beskriver den första tiden som ett riktigt ”turborace”, han är till exempel det statsråd med flest resor till Bryssel och Luxemburg för EU-förhandlingar. Mitt i gruvbolagets Northland resources kris fick han som nytillträdd minister från Norrbotten inte uttala sig. Sedan kom kritiken mot att han fick samefrågorna på sitt bord. Rennäringsfrågor ligger fortfarande hos honom medan samiska kulturfrågor har lyfts över till kulturminister Alice Bah Kuhnke. Och så fick han uppleva ett riktigt mediedrev om de uteblivna byggloven.
Men den svåraste omställningen för honom personligen är att han inte längre kan ha samma enkla kontakt med människor.
– Under kommunalrådstiden kunde folk alltid kontakta mig, samma sak under riksdagstiden. Men det här... Det ringde tusen gånger under de första dagarna. Jag fick tusentals brev. Jag var tvungen att skaffa hemligt nummer hemma för frun fick inte vara i fred.
Under 2015 ska arbetet med att ta fram en nationell livsmedelsstrategi börja. Den ska leda till ökad matproduktion och fler jobb på landsbygden. Sverige har i dag väldigt låg självförsörjningsgrad av livsmedel.
– Det är en oerhört viktig och central politisk fråga som kommer få bäringar långt in i framtiden för det här landet. Jag brukar jämföra med Alice i Underlandet när hon mötte katten och frågade hur hon skulle komma därifrån? Katten frågade vart hon var på väg och hon svarade att hon inte visste. Katten svarade att då spelar det ingen roll vart du går.
Han menar att det är samma sak med livsmedelsproduktionen.
– Vi har 600 000 hektar åkermark som vi inte brukar i dag. Vi har ett fantastiskt klimat och tuffa regler för djurhållning och växtförädling vilket gör att vi kan skapa högkvalitativa livsmedel som vi kan exportera.
Han nämner att landsbygdsbutikerna, som stadigt minskat de senaste tio åren, ska få statligt stöd på drygt 50 miljoner per år. Landsbygdsprogrammet får 2,7 miljarder under sju år.
– Butikerna ska finnas kvar och utvecklas. I de här pengarna vi tillför ingår satsningar på bredband. Vi måste modernisera den svenska landsbygden så att folk vill bo där.
Apropå att bo.
Landsbygdsministern som fått känna på storstadens problem vädjar att undertecknad ska skriva följande:
– Jag söker förtvivlat efter en bostad i Stockholm. Är det någon norrbottning som har ett tips så hör av er.