Blickarna riktas österut: "Vi behöver få stopp på dem"

Våldsvågen rullar vidare trots stora framgångar hos polisen. Då riktar ansvariga blicken österut – mot Turkiet. "Vi behöver få stopp på de som leder den här sortens verksamhet", säger Mats Baakki, polisinsatsledare.

Bilden är tagen efter en av många skjutningar i Stockholmområdet i år. I detta fall är platsen Farsta och utfallet är tre skadade och en avliden pojke i 15-årsåldern.

Bilden är tagen efter en av många skjutningar i Stockholmområdet i år. I detta fall är platsen Farsta och utfallet är tre skadade och en avliden pojke i 15-årsåldern.

Foto: Jessica Gow/TT

Stockholm2023-08-21 11:00

Det är Rawa Majid, som har fått namnet Kurdiska räven, som polismannen hänvisar till. En 36-årig man som växt upp i Uppsala och som leder Nätverk Foxtrot.

Det är den ena sidan av konflikten.

På den andra återfinns 25-årige Mikael Tenezos, eller "Greken" som han kallas.

Allt handlar om en kamp om narkotikamarknaden i Stockholmsområdet men även i Sundsvall. En kamp som polisen nu menar har övergått i hämnd på hämnd.

Och trots att uppklarningsprocenten i utredningarna i spåren på våldsvågen har lyft de senaste halvåret (se annan artikel), bland annat med hjälp av poliser från Norrbotten, sker nära på en sprängning eller skjutning varje dag.

Det är den verklighet som Stockholmarna tvingas leva i.

 – Vi har gjort ett fantastiskt bra arbete under det här halvåret och har frihetsberövat väldigt mycket folk. Men det bekymmersamma i det hela är att det inte verkar bli något stopp på det hela. Det bara fortsätter, säger Mats Baakki.

Vad beror det på?

– Tillväxten är väldigt god. Vi frihetsberövar mycket folk och dom blir dömda och hamnar i fängelse men det bara fortsätter, vilket innebär att det finns väldigt stor tillgång på utförare. 

Mats Baakki är säker på att en viktig del i att få stopp på våldsvågen är att frihetsberöva de kriminella nätverkens ledare. Men problemet är då att de i flera fall har flytt utomlands. Ett exempel är Rawa Majid, som har turkiskt medborgarskap och befinner sig i Turkiet.

– Så länge de befinner sig där och det finns tillgång till människor som vill utföra saker och ting, då blir det svårt. Vi behöver få stopp på dem som är i utlandet och leder den här sortens verksamhet.

Knarkhandel är den största inkomstkällan Nätverk Foxtrot, som enligt Baakki är det största och mest inflytelserika kriminella grupperingen i Sverige.

– Det är bara att se vilka kvantiteter vi tar av narkotika. Det är helt absurt egentligen för Sverige. Att vi gör ett beslag av 100 kilo av något preparat i dag är ingenting man höjer på ögonbrynen för. Tittar vi tio år tillbaka så var det ett gigantiskt beslag, säger Mats Baakki och fortsätter:

– Vi har många beslag hos oss som ligger på mellan 500 och tusen kilo. Många sådan per år. Det förekom över huvud taget inte tidigare. Tillgången på narkotika är extrem.

Hur stor är just den organisationen?

– Dom tar in folk hela tiden från olika ställen som inte är knutna till nätverket över huvud taget. Dels rekryterar man folk från HVB-hem, och de personerna rekryterar andra som dom känner via andra hem eller fängelser.

Han lyfter sedan fram det faktum att det i arbetet mot de två nätverken där det i 22 redovisade ärenden har blivit fällande domar i samtliga fall.

– Vilket är helt otroligt egentligen, med tanke på hur det har sett ut tidigare. Vi har ju haft väldigt dåliga uppklaringsprocent på den här typen av brott tidigare, säger Mats Baakki.

Vad beror det på?

– Dels beror det på att vi har jobbat mycket mer tillsammans och tagit hjälp av de olika utredningarna. Att vi har suttit på samma ställe och att alla har bidragit till varandra. I ett ärende hittade vi bevis för andra brott som vi utredde här också. Så vi har kunnat korsa utredningarna med varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!