Banbygge med Bucht i riksdagen

I går höll Sven-Erik Bucht (S) sitt jungfrutal i riksdagen. Han bjöd in infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) till Haparanda.

Arjeplog är årets företagarkommun Sofia Holmner har (bl a) företaget husuthyrarnaFOTO: Maria Ekman

Arjeplog är årets företagarkommun Sofia Holmner har (bl a) företaget husuthyrarnaFOTO: Maria Ekman

Foto: Maria Ekman

STOCKHOLM2010-10-22 06:00
- Den felande länken måste åtgärdas. Norrbotniabanan är en stor del av infrastrukturen i Barentsområdet och till gagn för hela Sverige och Europa, sade Bucht i talarstolen.
Jungfrutalet höll han under interpellationsdebatten och en interpellation som Jonas Sjöstedt (V) ställt till infrastrukturministern.
Sjöstedt ville veta om statsrådet kommer att verka för att en byggnation av Norrbotniabanan påbörjas, vilka etapper som bör byggas först och hur bygget ska finansieras.
- Banverket föreslog inte Norrbotniabanan i sitt förslag till nationell plan. Regeringen fann inte anledning att ifrågasätta den bedömningen 2010-21. Däremot kommer Trafikverket att pröva förutsättningarna för sträckan Piteå-Skellefteå i samarbete med regionens näringsliv, svarade
Catharina Elmsäter-Svärd (M).
Ingen bana med borgarna
Jonas Sjöstedt var inte nöjd med svaret:
- Nej, det blir ingen bana med en borgerlig regering. Regeringen satsar på storstäderna. Tre mil motorväg i Förbifart Stockholm kostar lika mycket som hela Norrbotniabanan.
Sjöstedt påpekade att vice statsminister Jan Björklund under ett besök i Skellefteå under valrörelsen förespeglat att banan kommer att byggas.
- Det handlar om löftessvek, löften som inte håller efter valdagen.
Krister Hammarbergh (M), Luleå, pläderade för Norrbotniabanan:
- Den behövs i nationellt och internationellt perspektiv. Jag tror på banan, men den är inte till för norrbottningarna, den är till för Sverige och för Europa, sade Hammarbergh.
Catharina Elmsäter-Svärd tackade ja till Sven-Erik Buchts inbjudan till att besöka Haparanda:
- Jag kommer gärna till Haparanda och innan Haparandabanan invigs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om