Westrin var en av talarna på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm, när nätverket Budkaveln arrangerade en gemensam manifestation för mindre organisationer som kämpar mot stora företags ekonomiska intressen i mineralutvinning.
Han gick till hårt angrepp mot statsministern.
- Fredrik Reinfeldt ska ha sagt att bergen är, för Sverige, vad oljan är för Norge. Men då har han sagt för mycket. Han borde komma och hälsa på oss, säger Westrin, som för mer än 25 år sedan var med om att rädda Råne älv från utbyggnad.
- På den tiden fanns inga sociala medier, vi var tvungna att stå på barrikaderna själva.
Favorit i repris?
Och det var precis vad man gjorde.
- Vi stoppade en buss med Folkpartiets ledare Bengt Westerberg, och tog dem ner till älven. Veckan innan hade Westerberg sagt att han kunde tänka sig att bygga ut Råne älv. Men då fick jag med Westerberg i min kanadensare. Vi paddlade. Gäddorna plaskade, kniporna lyfte. Vi kom fram till en by, drog upp kanadensaren och åt nybakat tunnbröd. Då sa han:
"Du, jag ska personligen se till att den här jävla älven inte byggs ut."
Nu hoppas Westrin på en favorit i repris.
Att Reinfeldt, och näringsminister Annie Lööf, ska komma till insikt och värdera ekologiska värden högre än ekonomiska.
- De sitter här i Stockholm och pratar om våra vattendrag, men har bara sett dem på vykort. Jag är säker på att de skulle ändra inställning om de kom upp till oss några dagar. Så kom och hälsa på oss.
Ekonomiska fördelar
Westrin poängterar att orörd natur också har ekonomiska fördelar.
- Turismen är hållbar. Här finns ett fiske som alla drömmer om, men som det är nu blir det farligare för varje år. Fiskarna dör. Det är en långsam process, som kan ta generationer. Och vad händer med skogen? Jo, exakt likadant. Men så länge ekonomin går före ekologin har naturen ingen chans.
Kräver bättre skydd
Politikerna dras mellan olika intressen:
Dels befolkningen som lever i de orörda områdena, dels företag som vill utvinna mineraler, och kan få göra det med stöd av minerallagen.
Manifestationen på Medborgarplatsen föregicks av ett seminarium - Vår mark, vårt vatten, vår framtid - med olika intressegrupper i Sverige.
Under namnet Budkaveln jobbar de ihop för att rädda sina marker och få bättre skydd av lagen: däribland Inga gruvor i Jokkmokk, Rädda Ojnareskogen (Gotland) och Aktion Rädda Vättern.