Tyskland, som på förra biennalen 2011, vann Guldlejonet för bästa nationella paviljong med den avlidne Christoph Schliengensiefs fullkomligt hjärtskärande fluxusoratorium, frångår i år helt det nationella. I stället för att lyfta fram den egna konsten har Tyskland upplåtit allt utrymme till fyra icketyska konstnärer varav en är den indiska fotografen Dayanita Sing som i höstas visades stort på Bildmuseet i Umeå. En annan är den kinesiske regimkritiken Ai Weiwei.
2011 satt han fängslad på hemlig ort. Inför årets biennal har han lyckats göra sex gigantiska tittskåp i järn och dessutom fått dem fraktade ut ur Kina. Hur, vägrar han säga, enligt Independent.
Skåpen väger 2,5 ton styck och rymmer installationer som visar den dagliga förnedring Ai Weiwei upplever under sin husarrest i Peking, men också under de 81 dagar han satt fängslad.
Få svenskar
Det svenska konstlivet representeras av Hilma af Klint. 70 år efter sin död återupprättas hon även på Venedigbiennalens huvudutställning, där fem av hennes målningar visas tillsammans med verk av de drygt 150 konstnärer som årets kurator, den blott 40-årige italienske kulturkritikern Massimiliano Gioni, valt ut. Även verk av den i Italien bosatta fotografen Linda Fregni Nagler finns med.
Om den svenska representationen är tunn är den finska desto större, åtminstone utrymmesmässigt. Den Nordiska paviljongen är i år just Finlands, och de två utvalda konstnärerna Terike Haapoja (född 1974) och Antti Laitinen (1975) har även Finlands alldeles egen Alvar Aalto-paviljong till sitt förfogande.
Naturen, och människans syn på dess krafter, är utgångspunkten i deras utställning "Falling trees" som i sin tur syftar på en ödesdiger händelse under förra biennalen: Under en storm föll tre träd över den finska paviljongen som därefter hölls stängd.
Venedigbiennalen öppnar 1 juni och pågår till 24 november.