Stjärnfall av många slag

11 november 2017 05:00

Den 17 november är en stor dag för alla som är intresserade av astronomi. Då sveper Leoniderna in, svärmar med meteoriter, och vid klart väder kan man få se många stjärnfall. Redan år 802 noterade kinesiska vetenskapsmän himlafenomenet.

Man tror att meteoriterna kommer från stjärnbilden Lejonet. Jorden träffas under ett normalår av mellan femton och tjugo nedfall per timme men det kan vara så många som 150 000 per timme.

Wolf 359 är en ljusstark dvärgstjärna i Lejonet och dit är det ”bara” 7,8 ljusår. Ett ljusår är den sträcka som en ljusstråle färdas i vakuum under ett år. Ljuset behöver åtta minuter från jorden till solen.

Det är befriande att ibland låta ögonen spela över natthimlen. Stora saker i vardagen kan då få andra proportioner. Nu är det bara att hoppas på att det blir klart den 17 november, alltså på fredag.

Ett stjärnfall av annat slag har vi upplevt i skattedebatten. Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har pengar undanstoppade i lågskattelandet Malta.

Uppdrag Granskning: Vad betyder det för samhället om varje individ bara ser till sitt eget bästa i den här frågan?

Leif Östling: Ja det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också, betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?

UG: Får du inget för pengarna menar du?

LÖ: Inte mycket.

Uttalandet ledde till starka protester, bland annat från andra ledamöter i styrelsen för näringslivsorganisationen. Efter någon dag gjorde Östling en pudel och menade att han uttryckt sig slarvigt. Jag tror att han sa precis vad han tänkte, att ”vad fan får jag för pengarna” kom direkt från hjärtat. Men det var nödvändigt att backa av taktiska skäl.

Även superkapitalisten Christer Gardell har planerat pengarna i det som kallas skatteparadis. Storägaren i Ericsson har 4,6 miljarder kronor på Malta. För det får man många assistanstimmar.

Mitt kära Apple har också ägnat sig åt en rundresa för att minska skatterna. När Irland slopade de generösa skattereglerna drog Apple vidare till andra öar. Illa, illa.

Regeringspartiet Tories största bidragsgivare, Lord Ashcroft, har en stor del av sin förmögenhet placerad i en fond på Bermudaöarna.

Även drottning Elisabeth ll sägs ha fonder i skatteparadis.

U2-sångaren Bono är delägare i ett bolag på kanalön Guernsey som i sin tur äger ett shoppingcenter i en litauisk småstad.

Det handlar inte om välgörenhet.

Listan kan göras mycket lång. Det journalistnätverk som bearbetat 13,4 miljoner dokument har gjort ett jättefint arbete. Det handlar inte bara om uppgifterna i sig. Vetskapen om att en fond på någon liten ö en dag kan avslöjas kanske avhåller en del från att söka sig till det som kallas skatteparadis.

Att EU inte gör mer åt skatteflykten inom unionen är konstigt.

”Regeringen gjorde misstaget att förutsätta att ökande kostnader för assistans beror på överutnyttjande och fusk. Deras ambition att sänka kostnader har i sin tur pressat Försäkringskassan till mer restriktiva lagtolkningar.” Det anser Martin Klepke, redaktör för Arbetet.

Nu får nio av tio nej när de ansöker om assistans. Vi har läst om svårt handikappade, därav en hel del barn, som nekas assistans eller får mindre hjälp. Försäkringskassan har tolkat utslagen i Högsta Förvaltningsdomstolen mycket hårt. Domaren Thomas Bull är kritisk, även om han väger sina ord på guldvåg.

Försäkringskassan brukar tolka domar restriktivt, påpekar Lars Ohly. Alltså på ett sätt som missgynnar de försäkrade.

En förklaring till det kan vara att kassan vill snygga till den egna budgeten.

Det har länge varit uppenbart att det gått snett i den här frågan. Regeringen borde långt tidigare ha ingripit och klargjort att en S-ledd regering värnar tryggheten för de mest utsatta i samhället. Frågan om assistans har inte visat prov på den Fingerspitzengefühl (fingertoppskänsla) som länge varit ett signum för S.

Jag får önska er en trevlig helg och påminner om Leonidernas besök.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Swedenmark frilansjournalist och författare