BILDEXTRA/TV: 900 pimplare tävlade i mästerskapet

1500 personer samlade på en liten del av Torneträsk. På lördagen anordnades den 63e omgången av Lapplandsmästerskapet.

Foto:

STENBACKEN2016-04-23 19:38

910 tävlande och sammanlagt kring 1500 personer hade samlats på isen på Torneträsk, när det var dags för den 63e upplagan av Lapplandsmästerskapen.

Starten gick klockan 12 och en halvtimme innan startsignalen ljöd ut över isen stod folk redo att ge sig ut.

För Waäl, som nyligen kommit till Sverige och Kiruna, var det första gången någonsin han skulle pimpla. Sällskapet satsar på att hålla sig nära stranden.

– Det är jättespännande faktiskt. Jag satsar på jättemycket fisk, säger Waäl.

En av de första att få napp var Göran Nuuksojärvi, som redan efter fem minuter drog upp en röding på drygt 25 centimeter. Hans strategi är att ”pimpla som vanligt”.

– Men det här är en turplats, jag har fått fisk här förut.

Satsar du på förstaplatsen?

– Jajemän, varje år.

Fiskarna tävlar om att dra upp både ädelfick och ogräsfisk - både individuellt och i tremanna lag. Motordriven borr är inte tillåtet.

I år är det första året som Kiruna Handboll arrangerar tillsammans med veteranerna från Kiruna jakt- och fiskevårdsförening.

– Vi i föreningen vill hålla igång det här - Lapplandsmästerskapet är ju en tradition, säger Jonas Esko från Kiruna Handbollsklubb.

NSD träffade familjer Bergersen strax innan starten.

– När startsignalen går väntar vi tills alla gått ut. Sedan tar vi där det blir ledigt. Här är det ingen stress, utan det blir mycket fika. Vi hamnar nog bland de fiskelösa som vanligt, säger Per Bergersen.

Men strax innan slutsignalen går har de fått napp - en röding på 40 centimeter.

Eva-Britt Sjöberg har åkt från Strömsund i Jämtland för att tävla i Lapplandsmästerskapen. När en dryg timme gått har hon fått upp en lake 26 centimeter.

Målet för dagen är att vinna, meddelar hon.

– Jag var tre år när jag började fiska, sedan har jag fiskat hela livet och de senaste tjugo åren har jag tävlat också. Det är roligt och som med all annan idrott vill man vinna. Men det är svårt när man kommer till ett nytt ställe och inte känner till djupet och så. Vi såg det som en liten semestertrip att åka hit.

En av de yngre fiskarna, men ändå en rutinerad sådan är Alma Nuuksojärvi. Hon är nu sex år gammal, men var första gången på Lapplandsmästerskapet när hon var ett år gammal.

Det går bra för Alma på lördagen, men när NSD träffar henne har de inte fått någon fisk ännu. Hon satsar på abborre, eftersom det är den godaste fisken.

Vad är bäst med att pimpla?

– När man får fisk, säger Alma Nuuksojärvi.

Vinnaren av ädelfiskklassen, som drog hem 50 000 kronor, blev Lars Andersén. Hans två sikar vägde sammanlagt drygt 1600 gram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om