Stefan Löfven borde avgå som partiledare

Nils Forsén, fri socialdemokratisk skribent samt deltagare i Aftonbladets och Bommersviks utbildning för unga opinionsbildare, medverkar med en gästkrönika i dagens NSD.

Nils Forsén, fri socialdemokratisk skribent samt deltagare i Aftonbladets och Bommersviks utbildning för unga opinionsbildare, medverkar med en gästkrönika i dagens NSD.

Foto:

GÄSTKRÖNIKA2019-01-18 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Sverige får till slut en socialdemokratiskt ledd regering som lyckas hålla det nyssnazistiska Sverigedemokraterna borta från inflytande. Det är bra, men priset är högt.

Stefan Löfven ska nu regera med en överenskommelse mellan S, MP, C och L. Mandatperioden kommer innebära högerpolitik – där de rika blir rikare medan resten blir fattigare, steg tas mot marknadshyror och arbetsrätten luckras upp.

Detta riskerar att slå tillbaka hårt på S i valet 2022. En anledning till att SD växer är att det inte finns tillräckligt tydliga ideologiska skillnader mellan de övriga partierna.

En sosseregering utan sossepolitik gör inte saken bättre. För att inte tappa bort sig själv måste socialdemokratin mobilisera och idéutveckla för en tydligare egen ideologisk linje.

Med andra ord: Samtidigt som det socialdemokratiska regeringskabinettet knallar högerut, behöver det socialdemokratiska partiet knalla vänsterut. Hur dessa rörelser ska kunna ske parallellt är svårt att se framför sig.

Den socialdemokratiska folkrörelsen – partiet och dess sidoorganisationer – har lagt sig till med ovanan att vara alltför lojala med sin regering. Men i detta läge behöver regeringen allt annat än en lydig hejarklack.

Därför borde Stefan Löfven göra som Tysklands förbundskansler Angela Merkel nyligen gjort – avgå som partiledare men sitta kvar som statsminister.

En ny partiledare skulle innebära en välbehövlig distans mellan den socialdemokratiska regeringen och det socialdemokratiska partiet.

Partiledaren skulle bli språkrör för den riktning som S vill ta samhället i, och under mandatperioden mobilisera för den linjen.

Alla socialdemokrater utanför regeringen kan lägga kraft på folkrörelse, kampanj och idéutveckling. Målet ska vara en rödgrön riksdagsmajoritet och att ta fram socialistiska strukturreformer att gå till val på nästa gång, med den nya partiledaren som statsministerkandidat.

Löfvens mittenregering är en nödvändighet, men inget att bygga vidare på långsiktigt. Vänster-höger-konflikten är fortfarande den viktigaste i svensk politik.

Att S bildar mittenstyre beror på att riksdagen har en 60-procentig högermajoritet, inte att man älskar Centern och Liberalerna.

Politik handlar om att både göra det bästa möjliga av den rådande situationen, och samtidigt jobba med en långsiktig plan.

Det behövs strukturer och format för det. Steg ett kan alltså vara att Löfven avgår som partiledare och en ny väljs på S-kongressen nu i mars. Vem ringer valberedningen?

KRÖNIKA