Staten får inte abdikera

6 mars 2019 05:00

Från regering och riksdag är signalen glasklar. Den statliga servicen ska finnas tillgänglig i hela landet.

Men just nu kommer istället oroväckande besked om att viktiga samhällsfunktioner är på väg att försämras i många lands- och glesbygdskommuner.

I en debattartikel i Dagens Samhälle kritiserar kommunalrådet Britta Flinkfeldt (S), Arjeplog, neddragningarna hos PostNord, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

"Var och en för sig syns varje förändring hanterbar. Men det samlade resultatet blir förödande", skriver hon.

Även Patrik Oksanen, ledarskribent i Hudiksvalls Tidning (C), reagerar.

Han konstaterar att Arbetsförmedlingens centraliseringsidéer går stick i stäv med intentionerna hos både Socialdemokraterna och Centerpartiet

"Om inte ens ett samarbete mellan två partier som har uttalat vikten av statliga jobb i hela landet förmår att stå emot den här gången kommer förtroendet att köras i botten för lång tid", skriver han bland annat.

Till detta ska läggas en grupp norrbottniska S-kommunalråd som varnar för de regionalpolitiska konsekvenserna av den gröna skatteväxlingen. Risken är att den leder till en landsbygdsrevolt, påpekar de i Dagens Industri.

Höjda drivmedelsskatter slår helt enkelt hårdare mot människor i regioner där bilen är det enda realistiska transportalternativet och där det saknas fungerande kollektivtrafik.

Därför finns ett och annat att fundera på för Januariavtalets mammor och pappor.

Uppgörelsen mellan S, C, L och MP innehåller många kloka förslag för lands- och glesbygden. Men det sker samtidigt saker som riskerar att underminera de goda ansatserna.

Därför gäller det att Stefan Löfven (S), Annie Lööf (C) och övriga nu sätter ned foten mot centraliseringsivrande myndighetschefer och annat som verkar mot de regionalpolitiska målen.

Inför valet 2018 gav Socialdemokraterna besked om att de vill öppna 55 nya statliga servicekontor runtom i landet.

"Ingen ska känna sig övergiven av staten. Personlig service och hjälp med vardagliga myndighetsärenden ska man kunna få i hela vårt land och särskilt på landsbygden", sa S-ledaren Löfven.

Nu gäller det att leverera i linje med utfästelserna. Staten får inte abdikera i Arjeplog, Vilhelmina, Ånge och andra småkommuner.

Även människor i små lands- och glesbygdskommuner ska ha tillgång till god samhällsservice.

De ska kunna få en personlig kontakt hos myndigheterna och få hjälp med deklarationer, föräldrapenning, pensionsutbetalningar, passansökningaroch annat.

Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skatteverket – verksamheter som har betydelse för många människor – ska vara närvarande och lätta att nå i hela Sverige.

Det är inget orimligt krav att dessa myndigheter samverkar så att det finns en tydlig statlig närvaro och service även i landet minsta kommuner.

”Staten har samma förpliktelser mot människor oavsett om de bor i Jokkmokk eller Luleå”, som civilminister Ardalan Shekarabi (S) har sagt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olov Abrahamsson