Vackrare bana i årets halvmara

Bort med dubbla varv och in med en envarvsbana. Årets upplaga av Luleå Stadsmara bjuder på en vackrare bana än tidigare, berättar tävlingsledaren Stefan Mukka.

Segrade i fjol. Elisabet Clausén vann halvmaran på Luleå Stadsmara i fjol.

Segrade i fjol. Elisabet Clausén vann halvmaran på Luleå Stadsmara i fjol.

Foto: Per Lundström

Stadsmaran2017-05-15 09:45

Lördagen den 20 maj är det dags för den 38:e upplagan av Luleå Stadsmara. Som sportredaktionen tidigare rapporterat kommer halvmaran i år att ha en ny rutt. Den nya banan är en envarvsbana som lagts för att minska upprepning och bjuda på nya natursköna områden. Bland annat kommer mer tid i spåret spenderas längs vattnet, något som tävlingsledaren Stefan Mukka menar resulterar i en vackrare bana.

– Vi har helt enkelt valt att möta deltagarnas önskemål om en bana med mindre upprepning. Det ligger helt rätt i tiden. Samtidigt nyttjar vi en större del av Luleås fina natur och ger deltagarna en riktig ”rundvandring” i Luleå, berättade Stefan Mukka i samband med avslöjandet.

Spåret kommer mestadels bestå av asfaltsunderlag men även ha en del mjukare partier när man springer längs strandstråken.

I nuläget har cirka 2 050 personer anmält sig, en bit ifrån förra årets deltagarantal på dryga 2 800 motionärer. Men det oroar inte Mukka. Förhoppningarna är till och med att slå förra årets notering och närma sig 3 000 deltagare.

– Det är egentligen nu som anmälningarna verkligen kickar igång. Det är nu folk börjar anmäla sig och de i tävlingsklassen anmäler sig sista veckan. Sista veckan är det bra tryck.

När stänger ni anmälningarna?

– Den är öppen fram till en timma innan start. Vi har ganska många anmälningar till och med på tävlingsdagen.

I de stora loppen har anmälningarna ökat – medan gymnasieloppet och högstadieloppet hittills har färre anmälningar jämfört med i fjol.

Utöver själva loppen kommer arrangörerna att ha en så kallad ”after run” där löparna bjuds på mat och det serveras fika. Nytt för i år är en företagsby där företag har möjlighet att samla personal och umgås eller marknadsföra sina produkter.

– I övrigt är det väldigt mycket aktivitet på tävlingsområdet tack vare att vi har så mycket olika lopp under så lång tid. Vi börjar alltid med barnloppen så där blir det mycket aktiviteter på området.

Förra årets vinnare av halvmaran De olika loppen

Damer

1) Elisabet Clausén (Tväråselets AIF) 1.25,32

2) Johanna Nilsson (Morjärv SK) 1.26,29

3) Evelina Niemi (Tväråselets AIF) 1.26,36

Herrar

1) Jan Westerberg (IFK Umeå) 1.16,33

2) Eric Degerman (IFK Umeå) 1.18,54

3) David Holmgren (Föreningen Studentidrott Luleå) 1.19,29

MAX-loppet: Barnens lopp. Går att välja mellan distanserna 2 eller 3,5 kilometer. Starttider är 10.15 och 10.25 beroende på vilken sträcka man springer. Målet stänger 11.15 för båda distanserna och prisutdelning sker vid målgången.

Luleå kretslopp: Loppet för dig som vill kicka igång ditt motionerande. Promenad (med eller utan stavar), jogg eller lunk är alla välkomna och sträckan här ligger på 4,8 kilometer. Loppet startar 10.45 och målet stänger 15.00. Även här sker prisutdelning vid målgång.

StiL-loppet: Terränglopp på 7,4 kilometer för den som vill springa på lite mjukare underlag. Startar 11.00 och stänger 15.00. Prisutdelning vid målgång.

Craft Halvmaraton: Huvudloppet sträcker sig till den klassiska halvmaratonssträckan 21 kilometer. Start vid 11.15 och stänger 15.00. Prisutdelning hålls vid 14.30.

Scaniamilen: Det populäraste loppet ligger på en mil (10 kilometer) och startar 13.00. Målet stänger 15.00 och prisutdelning sker precis som halvmaran vid 14.30.

Gymnasieutmaningen: Lopp för gymnasieelever med samma förutsättningar som Scaniamilen. Start 13.00, målet stänger 15.30 och sträckan är 10 kilometer. Här sker dock prisutdelning direkt vid målgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!