Kaffedrycken har tagits ett steg längre

Foto:

Spaningen2008-10-18 06:00
Oktober. Kiruna. Café Safari.
Här på Hávgavárri, Gäddberget, den höjdsträckning som Kiruna är byggd på gör sig fjällvädret påmint. Ena dagen blåst och snö, nästa dagen tö och sedan frost på det. Kallt är det i vart fall och vinterkläderna plockas fram för att inte stoppas undan på bra länge.

Även här i gruvsamhället med rengärden runt hörnet är latte något av var kvinnas dryck. På Café Safari har man tagit kaffedrycken ett steg längre och numera serveras Fjällatten för 27 kronor glaset. Då får man avnjuta dubbel espresso med skummad mjölk och tre teskedar hjortronsylt i botten. Främst populärt för turister i fjällandet som vill avnjuta fjälldryck. Smaken då? Ja, det är gott. Och lite sött.

Men nog är det ovant med sylt i kaffet. Fast vi har ju sedan tidigare kaffeost, och ibland får man höra talas om myten att samer har salt i kaffet. Så nog ska vi vänja oss vid detta också.
Kaffedrycken har tagits ett steg längre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om