Utanför Vänsterns partilokal fladdrar marschaller. Inne i lokalen är det mörkt och dämpat. Gunnar Bergman är dock positiv inför valresultatet.
– Lokalt vet vi ingenting ännu, vi får vänta några timmar till på resultatet. Men jag känner ändå någon typ av vind i seglen faktiskt, man får ju höra lite olika saker, men jag tror att vi går ganska bra i kommunen.
Vad får dig att känna så?
– Det är en känsla, det är svårare att konkret säga vad det handlar om. Men vi har träffat mycket folk under valrörelsen och jobbat på väldigt mycket. Men jag tror att det kommer att svänga litegrann, sen vad det blir för majoriteter vet vi inte ännu, det är en förhandlingsfråga som kommer att dra ut på tiden.
Hur menar du med att det kommer att svänga?
– Jag tror att vi kommer bli förvånade allihopa. jag tror inte att det är så att den som alltid syns mest, medialt eller som har köpt sin plats, som automatiskt får stödet. Jag har en tilltro till människors förmåga att faktiskt tänka och göra avväganden själva.
Förra valet tappade vänstern två mandat och fick 9,45 procent av rösterna, jämfört med valet 2010 då de fick 12,94 procent.
– Det är en ovanligt låg för att vara Vänsterpartiet, om man tittar historiskt så har vi legat lite högre. Jag hoppas och tror att vi tar tillbaka det.
Inne hos Socialdemokraterna var det tyst och dämpad belysning. Mats Taaveniku, kommunalrådskandidat för S för första gången, såg samlad ut.
– Förhoppningar har man ju alltid, men jag har någonting att jämföra med. Då är det svårt att tycka eller tänka något. Nu får väljarna visa vad de tycker och så får man anpassa sig efter det. Men känslorna har varit väldigt positiva. Men jag sitter lugn i båten tills vi ser vad resultatet blir.
Förra valet tappade S från 35,14 procent till 32,47 procent av rösterna.
– Vi har inte satt något mål om antal mandat eller procent, utan vi har fokuserat på att göra det bästa vi kan med den majoritet som har varit i kommunen tidigare. Det har varit fullt upp med stadsomvandlingen och jag tycker att den tidigare kommunledningen har gjort ett toppenjobb när det gäller den frågan. Dessutom är det fem partier som har bildat majoritet och bara det är en eloge att hålla ihop en fempartimajoritets kommunledning, speciellt med den utmaning som stadsomvandlingen har varit och fortsätter att vara.
– Jag tror inte att det är något parti som kommer att bli såpass stort att de kan bilda egen majoritet.
Kontrasten från den mörka gatan och de övriga partiernas lågmälda valvakor blir stor inne i Fi:s lokal. Här flödar ljuset, musiken dunkar och minerna hos alla är glada.
– Känslan lokalt är superbra. Vi tror att vi kommer att gå framåt ganska mycket, säger Peter Alex, andranamn på listan till fullmäktige.
Vad baserar du den känslan på?
– Dels att vi har mycket trafik på sociala medier, att vi har fått mycket uppskattning, att vi har en bred lista med stora kontaktnät som känns som att vi har mobiliserat mycket folk i valspurten.
Peter Alex tror att Kiruna kommer vara en av de kommuner i landet som sticker ut med högst stöd för Fi.
– På grund av att vi är en liten kommun och på grund av att vi är många personer på listan med breda kontaktnät. Och jag tror att många som inte röstar på Fi i riksdagsvalet röstar på oss lokalt för att få se en förändring i kommunpolitiken.
Förra valet röstade 1;67 procent av väljarna i Kiruna kommun på Fi. Peter Alex gissar att de i år hamnar på 3,6 procent.
– Det är en stor ökning från förra valet. Men det är ett helt annat maskineri än förra valet. Vi har kampanjat och kunnat sticka ut och haft mer medel att göra grejer på.
Hos Moderaterna rådde en glad och segerviss stämning. Partiet hyser en förhoppning om att få tillbaka de väljare de tidigare tappat i Kiruna.
– Jag tror att vi får 8-9 procent av rösterna. Det är en fördubbling från förra valet, säger Stefan Sydberg.