Här blir drömmen verklighet

I Sörbyn byggs det på olika håll i byn. Det största projektet är en turist- och konferensanläggning.- Det verkar hända mycket i byn tycker folk som flyttar hit, säger syskonen Kerstin Sofia Andersson och Ingemar Granström.

Äntligen får syskonen, Kerstin Sofia Andersson och Ingemar Granström se sitt konferensbygge i hembyn Sörbyn växa fram. Längst till höger syns Seija Fallemark, vd för Sörby Turism och Konferens."Vi hoppas utveckla anläggningen och tror på turismen."

Äntligen får syskonen, Kerstin Sofia Andersson och Ingemar Granström se sitt konferensbygge i hembyn Sörbyn växa fram. Längst till höger syns Seija Fallemark, vd för Sörby Turism och Konferens."Vi hoppas utveckla anläggningen och tror på turismen."

Foto: Göran Ström

SÖRBYN2010-04-26 06:00
Sörbyns idrottsförening har genom ett arrendeavtal överlåtit campingen och idrottsgården till Sörbyn Turism och Konferens som befinner sig i en expansiv fas. Till sommaren öppnar en ny restaurang med konferensdel och ett hotell i anrika Sörbyparken. Totalt får hela turistanläggningen 52 bäddar.
När företagaren Kerstin Sofia Andersson flyttade hem till Sörbyn för 18 år sedan slogs hon just av det fantastiskt fina läget med utsikt över sjön Vitträsket och den omgivande skogen.
- Jag började genast tänka på hur mycket som går att utveckla vidare i Sörbyparken. Sedan började jag jobba ideellt i idrottsföreningen och eftersom jag arbetat med företagsutveckling funderade jag på hur man kunde göra anläggningen kommersiellare.
- Vi pratade med bybor och fick veta att det funnits förslag på att göra något liknande tidigare, men kanske inte i ett bolag. Det vi gjort är att ha investerat så mycket att det även ska bära personalens löner. Nuvarande verksamhet räckte inte till detta, säger Kerstin Sofia Andersson.
När bolaget sedan sökte EU-stöd så var kravet för att få loss pengar en bättre ägarstruktur.
- Det räckte inte med 40 bybor som var aktieägare. Vi jobbade hårt under ett års tid för att hitta andra finansiärer för bankerna och länsstyrelsen vill ha en stark huvudman. Det blev till sist min bror som ställde upp, säger Kerstin Sofia Andersson.
Tro på turistnäringen
Brodern Ingemar Granström, hade avvecklat sitt byggföretag och var intresserad av nya investeringar. Han satsade 1,2 miljoner av de drygt 8,4 miljoner som konferensbygget kostade.
- Jag gjorde det när byggplanerna började komma på en realistisk nivå för att kunna genomföras. Jag ser en stark utveckling i branschen och tror på turistnäringen för Sörbyn. Jag tvekade inte när jag väl tagit beslutet eftersom jag har en väldigt kompetent styrelse med mig, säger Ingemar Granström.
- Det som känts viktigt för mig i det här projektet har varit att förverkliga något jag tror på och vara villig att ta en risk och se om det är möjligt, säger Kerstin Sofia Andersson.
I Sörbyn blomstrar gnosjöandan. I dag finns det cirka 46 företag i byn. Många av sörbyborna har också skogs- och jordbruksfastigheter.
- Sörbyn har sågverk och har haft snickerier som tillverkat skidor och även bandyklubbor i byn. Ofta gick företagandet i arv och det har alltid funnits en entreprenörsanda i bygden. Det lever kvar i barnen det som föräldrarna har lärt dem, säger Kerstin Sofia Andersson.
Samarbete lokalt
Turist- och konferensverksamheten, som beräknas ha en omsättning på 2,8 miljoner första året, kommer att ledas av verkställande direktören Seija Fallemark.
- En idé är att kunna köra olika teman under året och samarbeta med andra lokala eventföretag och turistentrepenörer, säger hon.
I köket finns kocken Mattias Richtmann, som tidigare jobbade åt Hotell Bodensia och bolaget har även anställt vaktmästaren Per Kassberg. Invigningen sker under juni.
- Fast vi kör en liten smygöppning till Valborg. Under sommaren är det mycket folk och turister i rörelse. Vi får sedan se hur mycket personal som behövs och vilka öppettider som gäller.
"Viktigast att det går runt"
- Vinst vill vi inte prata om vid starten utan det viktiga är att det går runt.Vi har redan inbokat fyra stora bröllop i sommar och har ännu inte börjat marknadsföra oss. säger Kerstin Sofia Andersson.
Hennes morfar Egon Broman var för bygdens utveckling. Han grundande tillsammans med andra bybor Sörbyns idrottsförening 1925. Egon Broman satt också som ordförande i 30 år och tog beslutet att bygga parken och dansbanan.
- Så det jag och min bror försöker göra i dag är inget märkvärdigare än vad han gjorde på sin tid.
- Morfar Egon hade byn med sig och det tycker jag också att vi har, säger Kerstin Sofia Andersson.
fakta Företagare i Sörbyn
➤ EBK Entrepenad, Tomas Boström Åkeri AB, Kerstin Sofia Andersson AB, Selbergs Såg- och Hyvleri, Sörbyns Tenntråd HB, Hantverkhuset K, Sörbyn Tryckeri AB, Brandstaden Fastigheter i Boden AB, Gunnarsbyns Livs, Bernts Bygg, Sörbyslöjdarna, KS Fritidsprodukter, Human Spektra, Sörbyn Turism och Konferens, Formsmedjan, Par i Klipp.
➤ Till listan tillkommer också 21 företag som har skogs- och jordbruksfastigheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om