Om de har tur kanske de får se norrskenet spela på nyårsaftonens natthimmel. De har varit i Norge tidigare, men aldrig i Sverige och letar platser där man kan se norrsken. De tyckte om vad Sörbyn har att erbjuda.
– Vi har firat nyår i New York ett år. Det här är långt ifrån Time Square. Vi vill inte att det är för mycket folk, utan firar gärna tillsammans med en mindre grupp, säger Steven Holden.
– Vi vill ha det tyst och lugnt, säger Laura Holden, som tycker vistelsen hittills varit underbar och att det är en vacker plats.
På fredag förmiddag är det vandring med snöskor som gäller. Det är Love Rynbäck, CreActive Adventure AB, som håller i den. Under promenaden berättar han om naturen, djurspår som syns i snön och växtligheten.
Jane Pearce, som bor en bit utanför London, berättar att hon fick resan till Sörbyn av sin man i julklapp. Han är hemma och passar hundarna.
– Han har varit i Norrbotten tidigare i jobbet på Ishotellet. Jag vill inte åka skidor, men snöskor går bra. Jag ville uppleva riktig vinter. Det är spännande bara att se snö. Det är ett litet och gästvänligt hotell. Alla är underbara och maten vi fått är helt fantastiskt. Kocken kom ut och tog hand om var och en av oss.
Familjen Vicalvi bestämde sig för tio dagar sedan att fira nyår i norra Sverige.
– Vi bestämde oss för att uppleva min frus dröm, säger Jean-Pierre Vicalvi.
Mimma Vicalvi kommer från Sicilien, men paret bor i Lyon, Frankrike, och deras dotter Caroline Vicalvi bor i London. Dottern berättar att hennes mamma alltid tyckt om kyla och nordliga breddgrader.
– Mamma och pappa har tidigare varit i Stockholm. Redan då ville de uppleva mer av naturen. En kompis var här förra året och berättade vilken stor upplevelse det var, säger Caroline Vicalvi.
Så nu är de här. De tycker om den annorlunda och mer avslappnade atmosfären utan stress.
– Folk har en härlig mentalitet. De är så vänliga, säger Jean-Pierre Vicalvi.
Ute på isen med det snöklädda skogslandskapet runt omkring utbrister Mimma Vicalvi spontant:
– Det här är magnifikt, helt bedårande.
Men var kommer hennes intresse och kärlek för norr ifrån?
– Jag tror säkert det beror på mina rötter.
Hon berättar att hennes pappa är blond och blåögd. Många sicilienare är blonda och blåögda, vilket förklaras med normandernas framfart. De anföll ön år 1060 och kungariket Sicilien uppstod.
Cecilia Andersson, VD för Sörbyn turism och konferens, berättar att deras verksamhet under jul och nyår har vuxit de senaste åren.
– Vi har haft några färre utländska gäster under julhelgen i år jämfört med i fjol. Men totalt sätt blev det ungefär lika många gäster för det kom hit svenska lokala gäster, som bokade sin julmiddag hos oss. Det är ett trendbrott, så har det inte varit förut. Tidigare har vi bara haft utländska gäster.
När de gästerna for har nyårsfirarna anlänt till hotellet under mellandagarna. Så nu är hotellet nästan fullbelagt under nyår plus de svenskar som bokat nyårsmenyn. Bara två stugor är lediga.
– Vi är en så liten anläggning. När vi har fullt i hotell och stugor då är det 26 gäster. Sedan kan vi ta emot fler gäster i restaurangen som inte behöver logi.
Bland de utländska gästerna dominerar engelsmän från södra England. När de kommer till Sörbyn ordnar hotellet antingen själv olika aktiviteter eller tillsammans med andra lokala entreprenörer. Gästerna kan bland annat åka på safari med hundspann eller skoter. Den lokala rundturen med spark är uppskattad.
– Då får de veta lite mer om byn och bygdens historia. Aktiviteterna går också att göra på kvällen och då gör vi dem som norrskenssafari även om norrskenet inte alltid är reseanledningen, säger Cecilia Andersson.
Hon förklarar att det är snö, vinter och att Sörbyn ligger i skogslandet som lockar.
– Vi ligger utanför det stora bruset. Det är som att komma till ett helt annat landskap. Det är som ett Mumindalen, särskilt nu när det har kommit snö. Det blir kontraster för dem, som kommer från ett grått och regnigt England.
– För flera som kommer hit är vi en del i en större rundresa. De sover här några nätter och sedan far de vidare till andra turistanläggningar, som Treehotel, Brändön eller Ishotellet.
När började britterna hitta till er?
– Nästa år blir vårt sjätte verksamhetsår. Vi har deltagit i jättebra marknadsaktiviteter via Swedish Lapland, som är länets turistorganisation. Så redan andra och tredje året började de komma. Men det var förra året som vi såg att det hände något. De blev många fler än tidigare. De är nu en betydande del av våra intäkter, säger Cecilia Andersson.