”Det bästa med lägret är disciplinen”

Förra veckan samlades ungdomar från hela landet på A 9 i Boden. Varför? För att prova en framtid inom Försvarsmakten.

Återbesök. Jonna Jonsson och Carl Aglén träffades på ett tidigare läger och blev vänner.

Återbesök. Jonna Jonsson och Carl Aglén träffades på ett tidigare läger och blev vänner.

Foto: Josefin Wiklund

Sommarläger2017-06-29 07:00

Solen skiner över kaserngården på A 9. Mitt på den öppna grusplanen står en Archer, A 9:s mäktiga artilleripjäs. Intill står en grupp människor i ålder 15-20 i gröna uniformer och tittar och lyssnar intresserat på instruktören.

Det är de 26 deltagarna i Försvarsutbildarnas femdagarsläger för ungdomar.

– Syftet är att ungdomar ska få en inblick i Försvarsmakten, särskilt artilleri och infanteri. Vi vill få in folk som vill gå vidare, säger kurschefen Anders Roos på Försvarsutbildarna.

I år kommer totalt sett 3000 i Sverige att pliktas in i en grundutbildning. Det innebär att systemet fortfarande bygger på stor del av frivillighet.

– Alla här i gruppen är i den åldern att de kommer att bli kallade och här bygger vi en intressegrund för värnplikten, fortsätter Anders.

En av deltagarna är 15-åriga Jonna Jansson från Köping. Hon har varit med på ett liknande läger tidigare och ville ha mer. Och här trivs hon jättebra.

– Det bästa är att man får en sån sammanhållning och gemenskap.

Hon är helt säker; hon vill gå grundutbildningen och ser en framtid inom Försvaret.

– Att kunna hjälpa andra människor är viktigt, säger hon.

Ungdomarna anlände under söndagen den 18 juni och bor i logement tillsammans.

– Det är mycket hygien, städa och bädda sängen och mycket träning och disciplin så man lär sig mycket, säger Jonna.

Under veckan får de bland annat testa marschera, upprätta förläggningsplats och sova i tält, testköra en del fordon, vårda materiel. De får också information om vad som händer på A 9, I 19 och F 21 och lära sig mer om bland annat Försvarsmaktens värdegrund, sjukvård och säkerhet.

– Det är jättekul. Vi gör roliga saker hela tiden. Det bästa med lägret är disciplinen, man vet att alla kommer att göra samma sak, bara man gör det man ska, säger Mattias Martling, 15 år från Stockholm.

Carl Aglén, 15, är här för att han vill bli soldat.

– Jag har alltid varit intresserad av militären och det är roligt att man får vara ute en del. Det är skitkul här, men de hade gärna fått vara ännu strängare, säger han.

Robert Johnson, instruktör på skolkompaniet här på A 9 i Boden, berättar för deltagarna hur Archerpjäsen fungerar.

– Det är alltid roligt med inryck och att se hur de utvecklas och tar sig an de militära grunderna. Och det är bra för mig att öva inför inrycket nästa vecka, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om